«Επανάσταση» στην Πολωνία! Οι αγρότες καλούν τον Πούτιν & σαμποτάρουν τους Ουκρανούς στα σύνορα, vid

Ζητάνε παρέμβαση από τον Ρώσο ηγέτη

Πολωνοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους σε όλη την χώρα στις 20 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενοι κατά των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Οι φωτογραφίες, οι οποίες κυκλοφορούν, δείχνουν πολλά συνθήματα κατά της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν οι αγρότες στην διαδήλωσή τους. Ένα από τα πανό που έχει τοποθετηθεί σε ένα τρακτέρ καλεί τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να φέρει σε τάξη «την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και τους κυβερνήτες μας».

Η πολωνική κυβέρνηση υποστήριξε την πανεθνική διαμαρτυρία των αγροτών, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Δημοκρατίας Czesław Siekierski.

«Οι αγρότες έχουν λόγους να φοβούνται για το μέλλον τους και απαιτούν να περιοριστεί η εισροή αγαθών από την Ουκρανία», είπε ο υπουργός (Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με την εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξαν επίσης το δικαίωμα των Πολωνών αγροτών να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεών τους λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται από τις προμήθειες από την Ουκρανία. Η Γαλλίδα βουλευτής Aurelia Besnier είπε σε ομιλία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι διαδηλώσεις ήρθαν ως έκφραση του εύλογου θυμού των αγροτών.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε ότι οι διαδηλώσεις των αγροτών στην Πολωνία ήταν σκέτη κοροϊδία. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το πέντε τοις εκατό των ουκρανικών αγροτικών εξαγωγών διέρχεται από τα πολωνικά σύνορα.

«Το πρόβλημα δεν είναι με τα σιτηρά, είναι μάλλον με την πολιτική», είπε ο ενοχλημένος Ζελένσκι.

Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει αποφασιστική απάντηση στις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με αυτήν, οι αγρότες παραβίαζαν την δημόσια τάξη με τις διαμαρτυρίες τους. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ!

Οι διαδηλώσεις στην Πολωνία προκάλεσαν αντιδράσεις και σε άλλες χώρες. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala κατηγόρησε τους Πολωνούς αγρότες ότι εργάζονται για το Κρεμλίνο.

Στις 11 Φεβρουαρίου, Πολωνοί αγρότες άδειασαν σιτηρά από φορτηγά στο χωριό Dorohusk στα σύνορα.  Άδεια φορτηγά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ουκρανία. Παρόμοιο επεισόδιο έλαβε χώρα στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών συνόρων μπορεί να αποδυναμώσει την θέση της Ουκρανίας στην ζώνη σύγκρουσης, καθώς οι διαδηλωτές παρεμβαίνουν όχι μόνο στις εξαγωγές σιτηρών – επηρεάζουν επίσης τις εισαγωγές στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία.

Το πρώτο μήνυμα για την καθυστέρηση των στρατιωτικών προμηθειών στα σύνορα αναφέρθηκε στις 17 Φεβρουαρίου. Ο υπεύθυνος για την παραλαβή ανθρωπιστικού φορτίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είπε ότι Πολωνοί διαδηλωτές, ενώ ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, φέρεται να προσπάθησαν να επιτεθούν στον οδηγό.

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός εθελοντής Nazar Smyk επιβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί δεν άφησαν φορτηγά με στρατιωτικό εξοπλισμό να περάσουν τα σύνορα για τρεις ημέρες.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL/freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί