• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ! Νομοσχέδιο στη Σομαλία θα νομιμοποιεί τον γάμο παιδιών!

ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ! Νομοσχέδιο στη Σομαλία θα νομιμοποιεί τον γάμο παιδιών!

Νόμος - κόλαση για τις ζωές χιλιάδων μικρών κοριτσιών

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Σομαλία νομοσχέδιο που θα επιτρέπει το γάμο κοριτσιών από τα 10 τους χρόνια.

Ο πατέρας της Χάφσα την πάντρεψε όταν εκείνη ήταν 13 ετών με έναν άνδρα που του έδωσε 100 δολάρια. Εκείνη και η μητέρα της καταγγέλλουν ότι την χτυπούσε και τη βίαζε επί δύο χρόνια προτού τον πείσουν να της δώσει διαζύγιο.

«Ο άνδρας αυτός είχε σεξουαλικές σχέσεις μαζί μου, πάντα με χτυπούσε», δήλωσε η Χάφσα που κάθεται δίπλα στη μητέρα της κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά της την κόρη της. «Μετανιώνω που γεννήθηκα».

Στη Σομαλία δεν ορίζεται βάσει νόμου κατώτατη ηλικία γάμου. Νομοσχέδιο που υποβλήθηκε αυτό το μήνα στο κοινοβούλιο από βουλευτή που πρόσκειται στον πρόεδρο της χώρας προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις συναδέλφων του, όταν ανακάλυψαν ότι προβλέπει τη νομιμοποίηση του γάμου στη εφηβεία, ακόμη και στην ηλικία των 10 ετών για κάποια κορίτσια.

Στοιχεία από κυβερνητική έρευνα που διεξήχθη φέτος δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κοριτσιών στη Σομαλία παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών, λίγο λιγότερα από τα μισά εξ αυτών προτού γίνουν 15.

Το θέμα είχε θίξει το el.gr σε προηγούμενο άρθρο του, με βίντεο μουσουλμάνου κήρυκα, στο οποίο λέει πως όταν η κόρη του φτάσει την ηλικία των 9 ετών και έχει έμμηνο ρύση, τότε θα της πει πως είναι έτοιμη για γάμο.

Τα συμπεράσματα δικά σας.


Με πληροφορίες από gazzetta/photo unsplash