Εντυπωσιακές εικόνες!H συγκλονιστική στιγμή που το ιταλικό ηφαίστειο εκτοξεύει τέφρα στον ουρανό – Έκλεισε αεροδρόμιο(vid)

Συγκλονιστικά πλάνα δείχνουν τη στιγμή που τεράστιες βολές λάβας εκτοξεύθηκαν στον ουρανό μετά την ηφαιστειακή έκρηξη που συγκλόνισε την Ιταλία.

Το βίντεο, που γυρίστηκε από το ελικόπτερο, έδειξε μεγάλα σύννεφα τέφρας που ξεχύθηκαν από τον κρατήρα σχηματίζοντας έναν πύργο στάχτης στον ουρανό.

Το ταχύτατο ρεύμα της λάβας όρμησε προς την ακτή, διασχίζοντας τη θάλασσα αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την ακτογραμμή.

Η λάβα θεωρείται ότι ρέει κατά μήκος της κοιλότητας Sciara del Fuoco , η οποία είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στο νησί.

Λέγεται επίσης ότι το μάγμα αναδύθηκε από μια νέα ρωγμή κάτω από τον κρατήρα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η έκρηξη μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες ή περισσότερες, σύμφωνα με το Volcano Discovery.

Στο μεταξύ οι αρχές στη Σικελία αναβάθμισαν το επίπεδο συναγερμού και έκλεισαν προσωρινά σήμερα το αεροδρόμιο της Κατάνια.

Η Έτνα, ένα από τα πιο δραστήρια ηφαίστεια στον κόσμο, έχει καταγράψει έντονη δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες, φωτίζοντας τον ουρανό κοντά στην πόλη της Κατάνια, ενώ το Στρόμπολι στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Σικελίας εκλύει λάβα η οποία ξεχύνεται στη θάλασσα.

Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας εξέδωσε την ανώτατη, ‘κόκκινη’, προειδοποίηση για το Στρόμπολι, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι δήλωσε ότι το Στρόμπολι είναι «υπό παρακολούθηση», προσθέτοντας ότι οι αρχές βεβαιώνονται ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια εκκένωσης για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε ότι προληπτικά αύξησε τον αριθμό των πυροσβεστών στο νησί.

Γύρω από την Κατάνια, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, κάτοικοι και αρχές καθαρίζουν την πόλη καθώς δρόμοι και αυτοκίνητα καλύφθηκαν με μαύρη ηφαιστειακή τέφρα, ενώ το γειτονικό αεροδρόμιο ήταν κλειστό.

«Ο διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης στο αεροδρόμιο της Κατάνια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της ηφαιστειακής τέφρας. Οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις αναστέλλονται», ανακοίνωσε το αεροδρόμιο, προσθέτοντας ότι η λειτουργία αναμένεται να αποκατασταθεί στις 15:00 (τοπική ώρα, 16.00 ώρα Ελλάδας).

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί