Η Sibur, η μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών της Ρωσίας, άρχισε σήμερα τις προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή ενός γιγάντιου πετροχημικού εργοστασίου στην περιφέρεια του Αμούρ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, το οποίο θα κατασκευασθεί σε σύμπραξη με την Κίνα.
Το πρώτο μπετόν έπεσε στο έδαφος σε μια παρθένα έκταση στο Σβομπόντνιι, μια βιομηχανική πόλη σε απόσταση 150 χλμ. βορειοανατολικά του Μπλαγκόβεστσενσκ, στον ποταμό Αμούρ, απ’ όπου βλέπει κανείς στην άλλη όχθη την Κίνα και τις πολυκατοικίες της με τα πολύχρωμα φώτα νέον.
Αυτό το νέο εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, είναι μια επένδυση που υπολογίζεται σε 10 έως 11 δισεκ. δολάρια και αποτελεί κοινή επιχείρηση ανάμεσα στη Sibur (60%) και την γιγάντια κινεζική εταιρεία Sinopec (40%), η οποία είναι επίσης μέτοχος της Sibur.
Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη ρωσική Άπω ανατολή, χαιρέτισε σε βιντεοδιάσκεψη από το Μπλαγκόβεστσενσκ ένα σχέδιο το οποίο θα δημιουγήσει «χιλιάδες θέσεις εργασίας» και «οικονομική ανάπτυξη». Οι εργασίες θα αρχίσουν αφού ληφθούν οι οικοδομικές άδειες, που αναμένονται αυτό το φθινόπωρο.
Αυτό το νέο εργοστάσιο θα μετατρέπει προϊόντα, που λαμβάνονται κατά την εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε πολυμερή, κόκκους που χρησιμοποιούναι για την κατασκευή προϊόντων από πλαστικό και έχουν μεγάλη ζήτηση στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Κίνα.
Η Άπω Ανατολή αποτελεί το πεδίο πολλών μεγάλης έκτασης προγραμμάτων, τα οποία υλοποιούν τη βούληση της Μόσχας για μια μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Κίνα.
Έτσι το εργοστάσιο της Sibur θα εφοδιάζεται από ένα γιγάντιο εργοστάσιο της Gazprom που κατασκευάζεται επίσης στο Σβομπόντνιι και θα συνδέεται με τον αγωγό αερίου Power of Siberia, ο οποίος εγκαινιάσθηκε στα τέλη του 2019 στο Μπλαγκόβεστσενσκ και μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κίνα.
Στο νέο εργοστάσιό της με την ονομασία Amur GCC, η Sibur φιλοδοξεί να παράγει 2,7 εκατομμύρια τόνους πολυμερών ετησίως –διπλασιάζοντας έτσι την παραγωγή της–, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα αναμένεται ότι θα απορροφούνται από την Κίνα. Η Sibur υπολογίζει σε ετήσια αύξηση άνω του 6% της κινεζικής ζήτησης για πολυμερή.
Το εργοστάσιο, το οποίο προβλέπεται ότι θα απασχολεί χίλιους εργαζομένους, θα υποδεχθεί έως 30.000 κατά την κατασκευή του. Ένα από τους εταίρους στο εργοτάξιο θα είναι η γερμανική Linde.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ν. Ανδρουλάκης για Λευκωσία: «Η τελευταία διχασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο τιμόνι της Ε.Ε.»
- Ρωσία: Η παραγωγή drones συνεχίζεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, vid
- Εύβοια: Έκλεισαν τη γέφυρα της Χαλκίδας οι αγρότες
- “ΟΧΙ ΣΤΗ MERCOSUR”: Γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονται με τα τρακτέρ τους κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, vid
- Θεσσαλονίκη: Κρατούσαν παράνομα έναν Τυνήσιο και έναν Γάλλο και ζητούσαν λύτρα – Τρεις συλλήψεις
- Κίνα κατά ΗΠΑ για το περιστατικό με το δεξαμενόπλοιο υπό ρωσική σημαία
- Η στιγμή που Ρώσος μεγιστάνας βρίσκει τραγικό θάνατο σε ελικόπτερο, vid
- TikTok: Γιατί τυλίγουν το πόμολο της πόρτας με…αλουμινόχαρτο! vid
- Σύμβουλος Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι θέλουν να στείλουν στρατό ΚΑΙ κατά του Τραμπ
- Ο Άραγκορν και το Elden Ring: Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε τα περίεργα ονόματα των παιδιών του









