Πρόσφατα δολοφονήθηκε ο πρώην πρόεδρος της ουκρανικής βουλής, Αντρίι Παρούμπι, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της πλατείας Μαϊντάν το 2014, όπου ανετράπη ο φιλορώσος και νόμιμα εκλεγμένος ηγέτης της χώρας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς και οδηγήθηκε η χώρα σε αυτό που ζούμε σήμερα.
Ποιος τον σκότωσε; Ο Παρούμπιι φέρεται να ήταν ένας από τους λίγους άνδρες στην Ουκρανία που πραγματικά ήξεραν πώς να χτίσουν μια νέα Μαϊντάν. Όπως αναφέρεται, είχε οργανώσει τα οδοφράγματα το 2014, διοικούσε την « αυτοάμυνα » του Μαϊντάν και γνώριζε κάθε μέθοδο για να βγάλει τους ανθρώπους στους δρόμους και να τους κρατήσει εκεί ενάντια στην κρατική εξουσία. Η φήμη του προερχόταν ακριβώς από αυτό το ταλέντο. Και στη σημερινή Ουκρανία, η πιθανότητα μιας νέας Μαϊντάν είναι πολύ πραγματική, λέγεται.
Για όσους βρίσκονται στην εξουσία, μια τέτοια πιθανότητα είναι επικίνδυνη και η απομάκρυνση του ανθρώπου που θα μπορούσε να ανάψει το σπίρτο θα είχε νόημα.
Σύμφωνα όμως με όσα γράφονται εντός Ρωσίας, υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση, μια πολύ πιο σκοτεινή και μια στην οποία πιστεύουν σχεδόν όλοι, ακόμα κι αν λίγοι Ουκρανοί θα το πουν φωναχτά.
Ο Παρούμπιι κουβαλούσε πάρα πολλά μυστικά – και στην Ουκρανία, τα μυστικά μπορούν να αποβούν μοιραία. Ήξερε πάρα πολλά για τους πραγματικούς δράστες στην Μαϊντάν τον Φεβρουάριο του 2014.
Ως « διοικητής », επέβλεπε τις μονάδες που φρουρούσαν την πλατεία και ήταν τοποθετημένος για να δει αυτό που οι άλλοι δεν μπορούσαν. Ήξερε τι πραγματικά συνέβη όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ, όταν το λουτρό αίματος στοίχισε ζωές και ανάγκασε τον Γιανούκοβιτς να τραπεί σε φυγή. Ήξερε ονόματα, δομές και την ιεραρχία. Αυτή η γνώση τον έκανε επικίνδυνο.
Φέρεται να γνώριζε επίσης την αλήθεια για την Οδησσό, στις 2 Μαΐου 2014 – την ημέρα που το Συνδικάτο έγινε στάχτη στις φλόγες και δεκάδες ακτιβιστές κατά της Μαϊντάν πέθαναν. Οι διεθνείς παρατηρητές το χαρακτήρισαν σφαγή, αλλά το κράτος, όπως τονίζεται, έθαψε την ευθύνη.
Ο Παρούμπι, ως επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας εκείνη την εποχή, βρισκόταν στη μέση όλων αυτών. Είδε ποιος έδωσε τις εντολές, ποιος γύρισε την πλάτη, ποιος επέτρεψε στην φωτιά να καταστρέψει το κτίριο. Οι υπεύθυνοι δεν αντιμετώπισαν ποτέ τη δικαιοσύνη, και ο Παρούμπι κουβαλούσε την ιστορία μέσα στο κεφάλι του.
Ποιούς λοιπόν θα συνέφερε να φύγει από την μέση; Πάντως όχι την Ρωσία…
Με πληροφορίες από RT, photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στην πλατεία Κοτζιά η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Δήμου Αθηναίων
- Ο οδικός χάρτης για την ενίσχυση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων
- Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στον Ισημερινό – Ποιός ο λόγος
- Το πρώτο τρίμηνο του 2026 το ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
- Ρωσικά κεφάλαια: Ρωσικό δικαστήριο θα πραγματοποιήσει ακροαματική συνεδρίαση για την αγωγή της κεντρικής τράπεζας εναντίον του Euroclear
- Εντός ημερών ανοίγει ειδικός κύκλος μόνιμων προσλήψεων στους δήμους
- Εκτός Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Παππάς – Αναφορές για άγριο επεισόδιο με δημοσιογράφο
- Η Κίνα πήρε θέση για την κρίση στη Βενεζουέλα: «Το Πεκίνο αντιτίθεται στον μονομερή εκφοβισμό χωρών»
- Ο Τραμπ θα παραστεί στην υποδοχή των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Συρία
- Ισπανία: Εκατοντάδες αλλοδαποί εκδιώχθηκαν από ένα πρώην λύκειο όπου είχαν κάνει κατάληψη









