Εμείς ασχολούμαστε ΜΟΝΟ με εμβόλια, αλλά ο Ερντογάν παρεμβαίνει μέχρι και στο ουκρανικό

Απούσα η Ελλάδα στη γειτονιά της. Το ενδιαφέρουν μονοπωλούν τα...εμβόλια.

«Δεν νομίζω ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο γιατί η Ουκρανία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα.

Η Ουκρανία είναι ένα ισχυρό κράτος» δήλωσε ξαφνικά τη Δευτέρα, από την Αλβανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας «για να κάνει η Ρωσία ένα τέτοιο βήμα, χρειάζεται να αναθεωρήσει την κατάσταση σε όλο τον κόσμο αλλά και τη δική της».


Ήδη από τον Νοέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στην κρίση. Προχτές, επανήλθε, αναφέροντας: «Χρειάζεται να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα με τον Πούτιν».

«Η Τουρκία βλέπει ως ευκαιρία την κρίση στην Ουκρανία»

«Η κίνηση αυτή έχει να κάνει με το ό,τι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να συντηρήσει το προφίλ μιας δύναμης σημαντικής για τη σταθερότητα στην περιοχή» είναι το πρώτο σχόλιο του διεθνολόγου και γεωστρατηγικού αναλυτή, Βασίλη Κοψαχείλη.

«Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ, την ώρα που οι ΗΠΑ καθημερινά αναγγέλλουν ότι “ο Πούτιν αύριο ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία”, βγαίνει μπροστά εκφράζοντας την πιο συντηρητική φωνή των Ευρωπαίων, που λέει ότι μπορεί και να έχει δίκιο ο Ρώσος πρόεδρος» προσθέτει ο ειδικός.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να παίρνει δημοσίως θέση για το Ουκρανικό για να πει «ηρεμήστε, ας αποκλιμακώσουμε την κατάσταση. Η Ρωσία δεν προτίθεται να επιτεθεί στην Ουκρανία», συνεχίζει ο συνομιλητής μας, θεωρώντας ότι η Άγκυρα βλέπει την κρίση στην Ουκρανία «ως ευκαιρία. Και την αρπάζει. Εμφανιζόμενη ως ο “σταθεροποιητής” και “ειρηνοποιός” στην περιοχή».

Ωστόσο ο κ. Κοψαχείλης δεν παραβλέπει την παράμετρο των «τουρκικών συμφερόντων στην Ουκρανία», καθώς η Άγκυρα «έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)», μας θυμίζει.

«Άρα, στη μια μεριά (Ουκρανία) η Άγκυρα πουλά όπλα, στην άλλη (Ρωσία) πουλάει υπηρεσίες αποκλιμάκωσης της έντασης ως μέλος του ΝΑΤΟ» συνοψίζει ο γεωστρατηγικός αναλυτής, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι νέο: «Είναι πάγια τακτική της Άγκυρας. Μέχρι και σήμερα έχει επιδείξει τρομερή ικανότητα να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες και τα λάθη των άλλων μέσα από συστηματική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση με ομάδες εργασίας».

«Κλασική τακτική Ερντογάν»

Κι ο Τουρκολόγος Αντώνης Χατζηκυριάκου δεν θεωρεί καθόλου ξαφνικό το ενδιαφέρον για την Ουκρανία από την Τουρκία, καθώς προϋπάρχει και «η συμφωνία με την πώληση drones».

Το ενδιαφέρον ωστόσο της Άγκυρας για το Ουκρανικό αυτή τη στιγμή, εν μέσω όξυνσης της κρίσης, εκτιμά ο κ. Χατζηκυριάκου, έχει πιο συγκεκριμένη στοχοθεσία:

«Εντάσσεται στο πλαίσιο της απόπειρας εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν κοιτάζει προς τον Μπάιντεν».

Παρόλα αυτά «θα έχει ενδιαφέρον και για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις αυτή η κίνηση» επισημαίνει. «Πρόκειται για την κλασική τακτική του Ερντογάν» διευκρινίζει ο κ. Χατζηκυριάκος. «Να εξισορροπεί όλους τους παράγοντες και τα διαφορετικά συμφέροντα. Αυτό επιχειρείται τώρα και με τη Ρωσία. Παρόλο που οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα δεν είναι αυτές που ήταν πριν από δύο κι έναν χρόνο» καταλήγει ο Τουρκολόγος.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί