Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ εισηγήθηκε χθες Πέμπτη νέα μεταρρύθμιση διατάξεων του ποινικού δικαίου ώστε να μπορούν στο εξής να καταδικάζονται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης ανήλικοι που καταδικάζονται για φόνους ή βιασμούς.
Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σύντομα προς συζήτηση και ψήφιση στο κοινοβούλιο της χώρας, όπου είναι απόλυτα κυρίαρχο το κόμμα του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε.
Σκοπός είναι να επεκτείνει στους ανήλικους την εμβέλεια αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Τρίτη και προβλέπει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης –απαγορευμένης ως τώρα δυνάμει του θεμελιώδους νόμου– σε «δολοφόνους, βιαστές και τρομοκράτες». Μέχρι σήμερα, η βαρύτερη προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης στο Ελ Σαλβαδόρ ήταν τα 60 έτη.
«Εισηγούμαστε τα κακουργήματα αυτά να επισύρουν ισόβια κάθειρξη ακόμη και σε υποθέσεις που διαπράττονται από ανήλικους», τόνισε ο υπουργός Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο, απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Κατ’ αυτόν, κάθε ανήλικος που εντάσσεται οικειοθελώς σε εγκληματική οργάνωση, «βιάζει» ή «σκοτώνει» πρέπει να «έχει διαφορετική μεταχείριση» από όποιον κατηγορείται για λιγότερο σοβαρά αδικήματα.
Ο κ. Βιγιατόρο δικαιολόγησε την πρόταση νόμου επιχειρηματολογώντας ότι το ποινικό δίκαιο για τους ανήλικους εγγυάται «φθηνά εργατικά χέρια» και δη «επαναχρησιμοποιούμενα» με ατιμωρησία, από τις εγκληματικές οργανώσεις.
Το σχέδιο νόμου προτάθηκε μια εβδομάδα και κάτι μετά την τέταρτη επέτειο από την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που οδήγησε στις συλλήψεις χωρίς δικαστικά εντάλματα κάπου 91.500 ανθρώπων οι οποίοι κατηγορήθηκαν πως ήταν μέλη συμμοριών ή συνεργοί τους.
Η πολιτική του Ναγίμπ Μπουκέλε μείωσε τις ανθρωποκτονίες σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, αλλά επικρίνεται έντονα διότι οδήγησε σε σωρεία κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε έκθεσή του τον Ιούλιο του 2024, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έκανε λόγο για πάνω από 3.000 παιδιά και εφήβους που είχαν οδηγηθεί στις φυλακές στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Β. Κικίλιας: «Γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανάσχεση των τιμών της ενέργειας»
- Σάλος με την αναφορά Νετανιάχου στον Ιησού Χριστό – Προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, vid
- Χ. Δήμας: Η Αν. Μακεδονία και Θράκη στο επίκεντρο των διεθνών δικτύων μεταφορών και συνδεσιμότητας
- Το Ιράν ισχυρίζεται πως η παραγωγή πυραύλων «συνεχίζεται» παρά τον πόλεμο
- «Χειραγωγήθηκα και εξαπατήθηκα», λέει η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ για τη σχέση της με τον Έπστιν
- Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη 33χρονος που έκανε 3 ληστείες μέσα σε 3 μέρες
- Ερευνητές εντόπισαν 45 πιθανώς κατοικήσιμους εξωπλανήτες
- Πριν αλέκτορα φωνήσαι: Ο ΔΟΕ προτείνει αποφυγή των αεροπορικών ταξιδιών και όχι μόνο
- Το Ισραήλ συνεχίζει τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στο Ιράν
- Στην Ινδία…υμνούν το χρυσό άγαλμα του Τραμπ! Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας – ΒΙΝΤΕΟ









