• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ραγδαίες εξελίξεις! Καταρρέει η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία, αυτά κάνει η απλή αναλογική!!!

Ραγδαίες εξελίξεις! Καταρρέει η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία, αυτά κάνει η απλή αναλογική!!!

Και στα... δικά μας!

Κατέρρευσε η κυβέρνηση στην Ιταλία, καθώς ο Ματέο Ρέντζι αποφάσισε να αποσύρει τους υπουργούς του, απόρροια της απλής αναλογικής, η οποία δημιουργεί ασταθείς πολυκομματικές κυβερνήσεις, κάτι που θα δοκιμάσει και η Ελλάδα στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι ανακοίνωσε πριν λίγο ότι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, παραιτούνται από την κυβέρνηση Κόντε. Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει πια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας. 

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι.

Η απόφαση του Ρέντσι ρίχνει την Ιταλία σε πολιτικό χάος, την ώρα που η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει την κρίση λόγω του κορωνοϊού. Ο πρώην πρωθυπουργός, επικεφαλής του κόμματος Italia Viva, εδώ και καιρό απειλούσε να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, διαμαρτυρόμενος για το σχέδιο του διαδόχου του, Τζουζέπε Κόντε για τη διάθεση των χρημάτων από την ΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματτέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε ότι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι tο εφικτό».

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.