Αυτό είναι το σχέδιο της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το έγγραφο αποτελείται από δώδεκα σημεία. 

Το σχέδιο της Κίνας για διευθέτηση του πολέμου της Ουκρανίας, η εκπόνηση του οποίου είχε προηγουμένως ανακοινωθεί πολλές φορές, εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής με τον τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση». 

Το έγγραφο αποτελείται από δώδεκα σημεία. 

1. Τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Αναφέρει ότι «όλες οι χώρες είναι ίσες, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την δύναμη ή τον πλούτο τους» και επισημαίνει την ανάγκη για ίση και ομοιόμορφη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. «Τα διπλά πρότυπα πρέπει να απορριφθούν».

2. Το δεύτερο σημείο είναι αφιερωμένο στην κατάσταση ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το Πεκίνο ζητά την εγκατάλειψη της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου, επισημαίνοντας ότι η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την ενίσχυση και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ. Όλα τα μέρη θα πρέπει να αγωνιστούν για μια βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και «να αντισταθούν στην επιδίωξη της δικής τους ασφάλειας σε βάρος της ασφάλειας των άλλων, να αποτρέψουν τη σύγκρουση του μπλοκ και να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρασιατική ήπειρο». 

3. Το τρίτο σημείο, με τίτλο «Παύση των εχθροπραξιών και τέλος του πολέμου», καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν νικητές στη σύγκρουση. Η Κίνα πιστεύει ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από το να ανάβουν φλόγες «για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ή ακόμη και το να βγει εκτός ελέγχου». Τόνισε επίσης την ανάγκη επανέναρξης του άμεσου διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. 

4. Το τέταρτο σημείο είναι αφιερωμένο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η κινεζική πλευρά επισημαίνει ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη πραγματική διέξοδος από την ουκρανική κρίση. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και να προβλεφθεί μια πλατφόρμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

5. Στο παρόν, το Πεκίνο δηλώνει ότι πρέπει να υποστηριχθούν όλα τα μέτρα που συμβάλλουν στην άμβλυνση των ανθρωπιστικών κρίσεων και ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται.

6. Στο έκτο σημείο, η Κίνα εκφράζει την υποστήριξή της για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και σημειώνει ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για αυτήν. Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων ή αστικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

7. Η Λαϊκή Δημοκρατία απορρίπτει τις ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή άλλες ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και καλεί όλα τα μέρη “να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια, και να αποφύγουν αποφασιστικά τα ανθρωπογενή πυρηνικά ατυχήματα”. 

8. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στο απαράδεκτο της χρήσης πυρηνικών όπλων. Το Πεκίνο υποστηρίζει την αντίθεσή του στην χρήση ή την απειλή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτό ισχύει επίσης για «την έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». 

9. Αυτό το σημείο είναι αφιερωμένο στην λεγόμενη συμφωνία σιτηρών. Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Παραπέμπει επίσης στην προτεινόμενη από το Πεκίνο Παγκόσμια Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια ως βιώσιμη λύση για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

10. Η δέκατη παράγραφος είναι αφιερωμένη στις μονομερείς κυρώσεις. «Η Κίνα αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται στο έγγραφο. Οι μονομερείς κυρώσεις και η μέγιστη πίεση δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα γιατί δημιουργούν μόνο νέα προβλήματα. Οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν κατάχρηση μονομερών κυρώσεων και «μακράς ένοπλης δικαιοδοσίας» εναντίον άλλων χωρών, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. 

11. Το ενδέκατο σημείο απαιτεί τη διασφάλιση της σταθερότητας των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού. Η Κίνα ζητά επίσης να αντιταχθούν όλες οι πλευρές στην πολιτικοποίηση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

12. Στην τελευταία παράγραφο, η Κίνα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση στην ζώνη σύγκρουσης.

photo freepik

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί