ΕΚΤ: Νέο “καμπανάκι” από Γερμανία για νέα αύξηση επιτοκίων

Νέες δηλώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει πρόθεση να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της “αρκετές” ακόμη φορές και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ο πληθωρισμός χαλιναγωγηθεί πλήρως, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά συνολικά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ σχεδιάζει την περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής της για να αντιμετωπίσει, όπως λένε, το ράλι του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο σύσφιξης της πολιτικής της, έχοντας υλοποιήσει τους προηγούμενους μήνες την επιθετικότερη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία της.

“Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της”, είπε από την άλλη ο Νάγκελ σε ομιλία του σήμερα. “Θα χρειαστούν πολλά ακόμη βήματα για να φτάσουμε σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει σταθερά”. “Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα τα παρατήσω μέχρι να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών”, υπογράμμισε ο διοικητής της Bundesbank και πρόσθεσε: “Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι το 2%, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Και θέλουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο στο εγγύς μέλλον”.

(με πληροφορίες από news247. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί