Είναι η ρωσική υποχώρηση σημείο καμπής για τον πόλεμο; «Νωρίς για συμπεράσματα» λέει δυτικός αξιωματούχος

Αμφιβολίες κατά πόσον η ρωσική υποχώρηση μπορεί από τώρα να θεωρηθεί ως σημείο καμπής του πολέμου, εκφράζει δυτικός αξιωματούχος, σε δηλώσεις του που μεταδίδει το Reuters.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτό είναι ένα σημείο καμπής στον πόλεμο, αλλά είναι μια στιγμή που έχει δύναμη τόσο από πλευράς επιχειρήσεων όσο και από πλευράς ψυχολογίας» είπε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας .

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχει μία συνεχής συζήτηση για τη φύση της ρωσικής αποχώρησης, ωστόσο είναι πιθανό ότι με αυστηρούς στρατιωτικούς όρους, να πρόκειται για μια απόσυρση που διατάχθηκε και επικυρώθηκε από το ρωσικό γενικό επιτελείο, παρά μια πλήρης κατάρρευση».

Από την στιγμή που η Μόσχα εγκατέλειψε τον κύριο προμαχώνα της στη βορειοανατολική Ουκρανία, το περασμένο Σάββατο, σημειώνοντας τη χειρότερη ήττα της από τις πρώτες ημέρες της έναρξης του πολέμου, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις σε μια εκπληκτική αλλαγή της δυναμικής στο πεδίο της μάχης.

«Προφανώς και φαίνεται πραγματικά δραματικό. Είναι μια τεράστια έκταση γης. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι Ρώσοι έχουν πάρει κάποιες καλές αποφάσεις όσον αφορά τη σύμπτυξη των γραμμών τους ώστε να τις κάνουν πιο υπερασπίσιμες, θυσιάζοντας έδαφος για να το πετύχουν αυτό» είπε ο αξιωματούχος., προσθέτοντας ότι δεν περίμενε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει αμέσως να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Ο ίδιος εκτιμά: «Εχουν ήδη απλωθεί πολύ, αντιμετωπίζουν επίθεση σε πολλαπλά μέτωπα, οπότε πιστεύω ότι θα επιδιώξουν να εδραιωθούν. Θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στο Χάρκοβο στο μέλλον; Δυνητικά ναι, αλλά σίγουρα όχι στο άμεσο χρονικό πλαίσιο».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Hellasjournal, scr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί