• Αρχική
  • Άρθρα
  • Eγκαινιάσθηκαν στην Πράγα η πλατεία Νεμτσόφ και η οδός Πολιτκόφσκαγια

Eγκαινιάσθηκαν στην Πράγα η πλατεία Νεμτσόφ και η οδός Πολιτκόφσκαγια

Στην Πράγα, στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσίας,

δόθηκε σήμερα επίσημα το όνομα του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε στην Μόσχα πριν από πέντε χρόνια ενώ στον δενδρόφυτο δρόμο που βρίσκεται δίπλα από το πάρκο Στρομόφκα έδωσαν το όνομα της δημοσιογράφου της Novaya Gazeta Άννα Πολιτκόφσκαγια, που επίσης δολοφονήθηκε στην Μόσχα. Την απόφαση για την μετονομασία της πλατείας και της οδού είχε λάβει πριν μερικές ημέρες ο δήμος της Πράγας.

Στην τελετή που έγινε, η κόρη του Μπορίς Νεμτσόφ, Ζάνα Νεμτσόβα έκανε τα αποκαλυπτήρια της νέας ονομασίας, χειροκροτούμενη από τους παρευρισκόμενους. «Ευχαριστώ τον δήμο της Πράγας και όλους εκείνους που τάχθηκαν υπέρ της μετονομασίας και εκείνους που είναι κατά» δήλωσε η Νεμτσόβα προσθέτοντας ότι «Η ελεύθερη επιλογή σημαίνει και δημοκρατία».

«Και οι δύο τους αγωνίζονταν για την δημοκρατία και αξίζει να τους θυμόμαστε. Η πλατεία αυτή θα φέρει το όνομα ενός σπουδαίου φιλελεύθερου πολιτικού, ο οποίος δολοφονήθηκε με δόλιο τρόπο. Αυτή είναι μια χειρονομία υποστήριξης προς την ρωσική αντιπολίτευση. Στην Τσεχία επίσης ξέρουν και θυμούνται ποια ήταν η Πολιτκόφσκαγια, Θεωρούμε σημαντικό να σεβόμαστε και να τιμούμε την μνήμη ενός αξιότιμου ανθρώπου όπως ήταν η Άννα» δήλωσε ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Γκρζιμπ.

Κατά της μετονομασίας της πλατείας είχε ταχθεί η προεδρία της Τσεχίας. Ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου της Τσεχίας Ιρζί Όφτσατσεκ χαρακτήρισε την απόφαση «κατηγορηματικά πολιτική πρωτοβουλία».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το πώς αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο την μετονομασία της πλατείας, δήλωσε ότι «αυτό ασφαλώς είναι κυρίαρχο δικαίωμα της δημοτικής αρχής αυτής της πόλης», προσθέτοντας ότι «θα προτιμούσαμε παρόλα αυτά οι αρχές της πόλης να τιμούσαν ταυτόχρονα και την μνήμη των σοβιετικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν την πόλη αυτή από τους ναζί και τους φασίστες».

Ο Μπορίς Νεμτσόφ δολοφονήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 2015 σενώ έκανε τον περίπατο του σε γέφυρα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο. Η Πράγμα έγινε η τέταρτη πρωτεύουσα στην οποία διαιωνίζεται η μνήμη του Ρώσου πολιτικού. Αρχικά είχε μετονομασθεί σε πλατεία Νεμτσόφ, η πλατεία που βρίσκεται μπροστά στην ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ενώ σύντομα θα μετονομασθούν και οι πλατείες μπροστά στις διπλωματικές αποστολές στο Κίεβο και το Βίλνιους. Τοπωνύμια της Άννας Πολιτκόφσκαγια υπάρχουν στο Κάρλοβι Βάρι, στην Ρώμη, στην Φεράρα, στο Μιλάνο στο Παρίσι και στην Τυφλίδα.

Πηγές: TASS, Novaya Gazeta / photo unsplash