• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έφυγε αλλά τους έχει αφήσει εμπόδια! Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα επανεξετάσει την νομοθεσία για τις εκτρώσεις

Έφυγε αλλά τους έχει αφήσει εμπόδια! Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα επανεξετάσει την νομοθεσία για τις εκτρώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποδέχθηκε σήμερα να εξετάσει εκ νέου το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, κάτι που, δεδομένης της πατριωτικής πλειοψηφίας του, θα μπορούσε να προμηνύσει ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο.

Το ανώτατο σώμα, του οποίου το ένα τρίτο των εννέα δικαστών έχει οριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα ασχοληθεί το προσεχές φθινόπωρο με έναν νόμο του Μισισίπι, που απαγορεύει τις περισσότερες περιπτώσεις άμβλωσης από την 15η εβδομάδα της κύησης.

Στις ΗΠΑ, ελλείψει ενός νομοθετικού πλαισίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν εκείνο που αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σε απόφαση του 1973 με τίτλο “Roe v. Wade”. Απεφάνθη στη συνέχεια ότι οι γυναίκες μπορούν να προχωρούν σε άμβλωση εφόσον το έμβρυο «δεν είναι βιώσιμο», όπως ισχυρίζονται, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 22 εβδομάδες κύησης.

Ένα μέρος του πληθυσμού, ιδίως στα θρησκευτικά περιβάλλοντα, παραμένει σθεναρά αντίθετο στην τεχνητή διακοπή της κύησης και οι δεξιές πολιτείες υιοθέτησαν, στο πέρασμα του χρόνου, νόμους για τον περιορισμό της πρόσβασης των γυναικών σε αυτές τις επεμβάσεις.