Ένα σημαντικό οικονομικό φόρουμ Ευρώπης- Ιράν, το οποίο θα ξεκινούσε σήμερα, αναβλήθηκε μετά την ανακοίνωση ότι πολλοί Ευρωπαίοι θα το μποϊκοτάρουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση το Σαββατοκύριακο του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρουχολάχ Ζαμ.
Το “Europe-Iran Business Forum” ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει τρεις ημέρες. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ- Ζαρίφ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα μιλούσαν σε αυτό, ενώ είχαν προσκληθεί και πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Όμως η διεξαγωγή του φόρουμ μόλις δύο ημέρες μετά την εκτέλεση του Ζαμ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, με το hashtag #BoycottEuropeIranBusinessForum (Μποϊκοτάρετε το επιχειρηματικό φόρουμ Ευρώπης- Ιράν) να είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών στο Twitter.
Η οργανωτική επιτροπή του φόρουμ “αποφάσισε να λάβει το έκτακτο μέτρο της αναβολής της διάσκεψης”.
“Οι ευρωπαϊκοί και ιρανικοί επιχειρηματικοί κύκλοι εξακολουθούν να βλέπουν ισχυρή δυναμική στις εμπορικές τους συναλλαγές”, επεσήμανε η επιτροπή, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η διάσκεψη να μπορέσει να διεξαχθεί στο εγγύς μέλλον.
Ο διαφωνών Ιρανός δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ, ο οποίος είχε καταδικασθεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017-2018, εκτελέσθηκε το Σάββατο.
Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν είχε επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του Ζαμ.
Ο Ζαμ ζούσε για πολλά χρόνια εξόριστος στη Γαλλία, όπου είχε λάβει το καθεστώς πρόσφυγα, προτού συλληφθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης, υπό περίεργες συνθήκες. Η σύλληψή του ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2019, όμως το Ιράν δεν διευκρίνισε τον τόπο ούτε τον χρόνο του συμβάντος. Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι τον απήγαγε όταν ο Ζαμ βρισκόταν στο Ιράκ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Και δεύτερο ομοίωμα του «Βάαλ» πυρπόλησαν οι Ιρανοί, vid
- Υπ. Μεταφορών: Η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας
- Σε σοκ το Λονδίνο: 13χρονος μαχαίρωσε μαθητές – Φέρεται να φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ»
- Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από βάση στη Συρία
- Δένδιας: Με αυτοπεποίθηση η Ελλάδα στη σύνοδο των Υπ. Άμυνας του ΝΑΤΟ χάρη στην «Ατζέντα 2030»
- Υπόθεση Έπσταϊν: Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα στις κατοικίες πρώην πρωθυπουργού
- Σοκαριστικό ιατρικό λάθος: Παιδί κινδυνεύει να πεθάνει, λόγω λανθασμένης μεταμόσχευσης καρδιάς
- Νέες αυξήσεις τιμών στα ράφια τον Ιανουάριο
- ΗΠΑ: Το Υπ. Δικαιοσύνης “απέλυσε” ομοσπονδιακό εισαγγελέα λίγο μετά τον διορισμό του από δικαστές
- Ο «χάρτης» της τεχνητής νοημοσύνης: «Πρωταθλητές» οι Έλληνες στη νέα εποχή









