Economist: Αυτά τα σημάδια θα δείξουν πως ένας μεγάλος πόλεμος πλησιάζει

Τι γράφεται για την Κίνα...

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το επίσημο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριάρχησαν στον κόσμο για αρκετές δεκαετίες. Ωστόσο, η αυξανόμενη απειλή από την Κίνα θα μπορούσε τώρα να οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια σύγκρουση, γράφει  ο Economist .

Το πιο πιθανό «hotspot» μεταξύ των δύο χωρών είναι η Ταϊβάν, την οποία «διεκδικεί» το Πεκίνο αλλά υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον. Όπως σημειώνει το περιοδικό, για δεκαετίες η Κίνα βελτιώνει τις ένοπλες δυνάμεις της, ενισχύει την οικονομία της έναντι πιθανών κυρώσεων και φροντίζει επίσης για την επισιτιστική ασφάλεια. 

Σύμφωνα με τον Economist, η Δύση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για πιθανά σημάδια ότι η Κίνα προετοιμάζεται για πόλεμο. Πρόκειται για την αγορά πρώτων υλών, τροφίμων και μετάλλων. Πολλά από αυτά τα αγαθά έρχονται στην Κίνα από το εξωτερικό και αγοράζονται απευθείας από την κυβέρνηση, καθιστώντας τα εμπορικά στοιχεία «χρήσιμο δείκτη των προθέσεων της κυβέρνησης». Οι αναλυτές του περιοδικού θεωρούν χρήσιμο να εντοπίζουν αυξήσεις στις αποστολές, ξαφνικές αλλαγές στις εισαγωγές ή εξαγωγές, αγορές που αντιβαίνουν στην αγορά, όπως φυσικά την θέλει η Δύση!

Μιλώντας για την ενέργεια, ο Economist σημειώνει ότι η Κίνα εισάγει σχεδόν τα τρία τέταρτα της κατανάλωσης πετρελαίου της. Αν και το καύσιμο αντιπροσωπεύει μόνο το 20 τοις εκατό της κατανάλωσης ενέργειας της χώρας, είναι «κρίσιμο για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση». Επομένως, οι Δυτικοί θεωρούν, για παράδειγμα, πως οι τυχόν αυξημένες συμφωνίες Κίνας-Ρωσίας, στον τομέα της ενέργειας, είναι σημάδι παγκοσμίου πολέμου!!! Ίσως, στην πραγματικότητα, θέλουν απλά να σταματήσουν αυτό το ενεργειακό αλισβερίσι Μόσχας-Πεκίνου!

Ο Gabriel Collins, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Rice, ισχυρίζεται:

«Αν η Κίνα άρχιζε να συγκεντρώνει τα αποθέματά της θα ήταν ένας από τους καλύτερους δείκτες ότι προετοιμάζεται για πόλεμο».

Επιπλέον, το Πεκίνο θα χρειαζόταν μια αδιάκοπη παροχή τροφίμων για να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του κατά τη διάρκεια των μαχών. Όπως σημειώνει ο Economist, η Κίνα εισάγει ήδη περισσότερα γεωργικά προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη χώρα και τα αποθέματά της σιταριού θα μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση για 18 μήνες. Ταυτόχρονα, εάν το Πεκίνο προετοιμαζόταν πραγματικά για πόλεμο, πιθανότατα θα αγόραζε ακόμη περισσότερα γεωργικά προϊόντα, ιδιαίτερα σόγια (η Κίνα εισάγει το 84 τοις εκατό της κατανάλωσης αυτού του εμπορεύματος).

Συμπερασματικά λοιπόν, το πασίγνωστο περιοδικό θεωρεί πως ο πόλεμος πλησιάζει, άπαξ και οι Κινέζοι αυξήσουν τις οικονομικές τους συμφωνίες και τις εισαγωγές πρώτων υλών και ως εκ τούτου θα παρακολουθούνται!

Τον Ιούλιο, το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι η μεγαλύτερη και ταχύτερη στρατιωτική συγκέντρωση της Κίνας στην ιστορία ήταν σε εξέλιξη. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έθεσε ως στόχο να κάνει τον στρατό της Κίνας έναν στρατό «παγκόσμιας κλάσης» έως το 2027. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό, δήλωσε ο ναύαρχος John Aquilino, επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν υπό ειδικές εξουσίες, στα πρότυπα της αμερικανικής στήριξης στην Ουκρανία!!!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί