Ένας διαφαινόμενος νέος εμπορικός πόλεμος, ο οποίο αυτή την φορά θα προέλθει από τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία της ευρωζώνης από την υποτονική ανάπτυξη σε «μια πλήρη ύφεση».
Αυτή είναι η άποψη της επενδυτικής τράπεζας ING, η οποία, σύμφωνα με τον Guardian, φοβάται ότι η ύφεση μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και πριν ο Τραμπ –ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να επιβάλει δασμούς 10-20% σε όλα τα προϊόντα εκτός ΗΠΑ– ορκιστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Όπως αναφέρει η ING:
Η ήδη ταλαιπωρημένη γερμανική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο με τις ΗΠΑ, θα πληγεί ιδιαίτερα από τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση του Τραμπ για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να υπονομεύσει τους πρόσφατα σταθεροποιημένους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Παρόλο που οι δασμοί ενδέχεται να μην επηρεάσουν την Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2025, η ανανεωμένη αβεβαιότητα και οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση στο τέλος του έτους.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι εξαγωγές από την Ευρώπη στην Αμερική, με την μερίδα του λέοντος να αφορά τα αυτοκίνητα, είναι στα 502 δις ευρώ! Αντίθετα οι εξαγωγές από την Αμερική προς την Ευρώπη υπολογίζονται στα 344 δις!
Επομένως το ισοζύγιο για την Ευρώπη είναι θετικό! Ο Τραμπ με τους δασμούς που θέλει να επιβάλλει, στοχεύει στο να ανατρέψει αυτό το ισοζύγιο υπέρ της Αμερικής!
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έρθει ήδη σε ρήξη με την Ρωσία ενεργειακά, ενώ τα πράγματα οδηγούνται στην ίδια κατεύθυνση και με την Κίνα.
Η Γηραιά Ήπειρος αναμένεται να οδηγηθεί σε πολύ δύσκολη θέση!
Με πληροφορίες από Guardian/photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το μήνυμα του ΠτΔ έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του: «Μόνο με συνεννόηση κάνουμε άλματα»
- Η Ιωάννα της Ηρακλειάς – Η δασκάλα με τη μία μαθήτρια, που διορίστηκε τυχαία στο μικρό νησάκι κι έμεινε μόνιμα εκεί
- Πώς η Κίνα χρησιμοποιεί drones για να λιώσει τον πάγο πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια! ΒΙΝΤΕΟ
- Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Προσαγωγές Τούρκων υπηκόων
- Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο: Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών – Στοιχεία για την Ελλάδα
- Χρυσοχοΐδης για έξυπνες κάμερες: Έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους, αλλά όχι η αποστολή των κλήσεων
- Γυναικείος αθλητισμός: Μια αγορά δισεκατομμυρίων που αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς
- Γερμανία: Οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράν για την οικονομία
- «Είναι fake news»: Μέσω… Τουρκίας διαψεύδουν τον θάνατο του Νετανιάχου
- Επίθεση με μαχαίρι στην Αυστρία – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας









