DW: Μετά το μακελειό στο Τέξας, η NRA δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να περιοριστούν τα όπλα στις ΗΠΑ

«H απάντηση δεν μπορεί να είναι η κατάργηση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα για νομοταγείς Αμερικανούς».

«Ντροπή σας» φωνάζουν οι λιγοστοί διαδηλωτές έξω από την αίθουσα συνεδρίων στο Χιούστον του Τέξας, όπου το πανίσχυρο αμερικανικό λόμπι της οπλοκατοχής, National Rifle Association (NRA), πραγματοποιεί την ετήσια συνέλευσή του.

Έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από το μακελειό σε σχολείο της πόλης Ουβάλντε του Τέξας, με έναν 18χρονο να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον όλων και να σκοτώνει 19 μαθητές και δύο δασκάλες, πριν πέσει και εκείνος νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Αλλά ο λομπίστας Γουέιν Λαπιέρ δεν βλέπει κανέναν λόγο περιορισμού του δικαιώματος της οπλοκατοχής. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο Χιούστον, «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η κατάργηση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα για νομοταγείς Αμερικανούς».

Ο Γουέιν Λαπιέρ δεν είναι μόνος του. Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι η λύση δεν είναι η απαγόρευση, αλλά, αντιθέτως, η περαιτέρω διάδοση της οπλοκατοχής. Ένας από τους συνέδρους στο Χιούστον δηλώνει ότι «αν οι δασκάλες είχαν όπλα, μάλλον θα είχαν σταματήσει την επίθεση», ενώ ένας άλλος υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες όπλων, οι οποίοι απλώς απολαμβάνουν τη σκοποβολή και το κυνήγι».

Τραμπ: «Φράχτες και ανιχνευτές στα σχολεία»

Παραδοσιακά το λόμπι της οπλοκατοχής έχει στο πλευρό του ισχυρούς και ορατούς υποστηρικτές, όπως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στο συνέδριο του NRA o Τραμπ αρχικά ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, αλλά αμέσως μετά κατακεραύνωσε τους αντιπάλους της οπλοκατοχής, λέγοντας ότι κάθε φορά που συμβαίνει ένα τόσο «αποτρόπαιο έγκλημα», κάποιοι «βρίσκουν αφορμή για να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα».

Ποια θα ήταν η λύση για τον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου; «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να επανεξετάσουμε τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα σχολεία», υποστηρίζει ο Τραμπ. «Κάθε κτίριο πρέπει να έχει μόνο ένα σημείο εισόδου. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει ισχυρό πλέγμα περίφραξης, ανιχνευτές μετάλλου και όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές που εξασφαλίζουν ότι δεν θα μπαίνουν στο σχολείο οι μη έχοντες εργασία.»

Όσο για το κόστος της «αμυντικής αναβάθμισης» των σχολείων, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα. «Αν οι ΗΠΑ μπορούν να διαθέσουν 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τότε ασφαλώς μπορούν να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των παιδιών», υποστηρίζει. Στο πλευρό του λόμπι και ο ισχυρός γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, που είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2016. Μιλώντας στο συνέδριο του NRA, διαβεβαιώσει το ακροατήριό του ότι σήμερα το δικαίωμα της οπλοκατοχής είναι πιο αυτονόητο από ποτέ.

«Αν η Αριστερά αφοπλίσει την Αμερική, δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα», δηλώνει ο 51χρονος γερουσιαστής. «Θα δούμε περισσότερες μητέρες να δολοφονούνται ή να βιάζονται στο μετρό. Θα δούμε περισσότερες ληστείες μετά φόνου, γιατί μόνο οι εγκληματίες θα διαθέτουν όπλα.»

Φιλοδοξίες Τραμπ για τον Λευκό Οίκο

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι «προωθούν την πολιτική τους ατζέντα», αλλά ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να προωθήσει τη δική του ατζέντα στο Χιούστον. Καλεί τους φίλους της οπλοκατοχής να τον στηρίξουν στην προσπάθειά του να ανακτήσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο στις «ενδιάμεσες εκλογές» του Νοεμβρίου και στη συνέχεια να εκλεγεί, για μία ακόμη φορά, πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μαζί θα κερδίσουμε ξανά τη Βουλή, θα κερδίσουμε τη Γερουσία και το 2024 θα ξανακερδίσουμε τον Λευκό Οίκο, που τόσο αγαπάμε», λέει καταχειροκροτούμενος. Μικρή λεπτομέρεια: Παρά την ακλόνητη πίστη όλων στο συνέδριο του NRA ότι τα όπλα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Τραμπ τα όπλα απαγορεύονταν στην αίθουσα.

Deutsche Welle/ lifo/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί