• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δραματική κατάσταση στις ΗΠΑ: Πάνω από 10.700 οι νεκροί, 1.150 σε μια μέρα – «Βάζουμε τους νεκρούς σε φορτηγά», λέει Έλληνας γιατρός

Δραματική κατάσταση στις ΗΠΑ: Πάνω από 10.700 οι νεκροί, 1.150 σε μια μέρα – «Βάζουμε τους νεκρούς σε φορτηγά», λέει Έλληνας γιατρός

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν επιπλέον 1.150 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Δευτέρας.

Η χώρα καταγράφει επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο) και θρηνεί 10.783 θύματα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ιδρύματος, που ανανεώνεται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του πλανήτη που μετράει πλέον τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Οι νεκροί από την COVID-19 αυξάνονται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες κατά 1.000 και πλέον άτομα κάθε μέρα πλησιάζοντας σταδιακά τους δύο χειρότερους απολογισμούς παγκοσμίως, αυτούς στην Ιταλία με 16.523 νεκρούς και στην Ισπανία με 13.005 νεκρούς.

Τι συνέβη με την πρόληψη της κρίσης

Όπως και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές αρχικά διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι ο κίνδυνος ήταν μικρός, την ώρα που ο ιός ήδη εξαπλωνόταν, χωρίς να ανιχνεύεται.

Μετά, προκάλεσαν σύγχυση με τα διαγνωστικά τεστ και απέρριψαν τη χρήση μάσκας για να περιοριστούν οι μολύνσεις. Και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν προνόησε να εξαδσφαλίσει επαρκή αποθέματα αναπνευστικών συσκευών και ιατρικού εξοπλισμού.

Η υποβάθμιση του κινδύνου από τον πρόεδρο Τραμπ, μέχρι και τον περασμένο μήνα, καθυστέρησε τη συνειδητοποίηση ότι η χώρα δεν θα γλίτωνε από τον «αόρατο εχθρό», όπως τον αποκαλεί τώρα. Στις 10 Φεβρουαρίου ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι ο κορωνοϊός θα είχε κάνει τον κύκλο του και θα είχε εξαφανιστεί μέχρι τον Απρίλιο.

Το πολιτικό σύστημα, αυτό της ομοσπονδίας 50 Πολιτειών με επικεφαλής, η καθεμιά τους, έναν κυβερνήτη ο οποίος έχει εξουσίες σε θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία, ήταν ένα άλλο στοιχείο που ενίσχυσε τον σκεπτικισμό του προέδρου με βάση τις κομματικές γραμμές και καθυστέρησε τη λήψη μέτρων που θεωρούνται από τους επιδημιολόγους τα πιο αποτελεσματικά: την τήρηση αποστάσεων και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ένα πάτσγουορκ «οδηγιών», όπως το χαρακτήρισε η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ενθαρρύνθηκε και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τον Τραμπ, όπως ο παρουσιαστής Σον Χάνιτι, από τις «βεντέτες» του συντηρητικού Fox News, που μέχρι και τις 9 Μαρτίου μιλούσε για μια «νέα φάρσα» στόχος της οποίας ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σοκάρει η περιγραφή Έλληνα γιατρού σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης

Εργαζόμενος στο νοσοκομείο Μάουντ Σινά της Νέας Υόρκης, ο Έλληνας γιατρός και καθηγητής Πνευμονολογίας, Σωτήρης Κασσαπίδης περιέγραψε στον ΣΚΑΪ την σχεδόν οριακή κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας ως προς την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Έχουμε τα μηχανήματα που χρειαζόμαστε αλλά περιμένουμε την ώρα που δεν θα τα έχουμε. Έχουμε 180 ασθενείς αυτή την στιγμή. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα», είπε ο Σωτήρης Κασσαπίδης.

Στην ερώτηση αν το νοσοκομείο βρίσκεται στο όριο να μην μπορεί να περιθάλψει άλλους ασθενείς ο Έλληνας γιατρός απαντά: «Κοντεύουμε. Έρχεται η ώρα τώρα».

«Θα χάσουμε πάρα πολλούς ανθρώπους, πιο πολλούς από Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ είναι κόλαση. Έχουμε φορτηγά έξω και βάζουμε τους νεκρούς. Κάθε μέρα χάνουμε σε αυτό το νοσοκομείο περίπου 12 με 14 ασθενείς την ημέρα», σημείωσε ο Σωτήρης Κασσαπίδης και προσέθεσε ότι στην Νέα Υόρκη πεθαίνουν από κορωνοϊό 12 άνθρωποι την ώρα.

«Δεν το περιμέναμε αυτό. Είναι το πρόβλημα στην Νέα Υόρκη ξεκινάει στο Σικάγο και την Νέα Ορλεάνη και θα μας καταστρέψει όλους. Θα χάσουμε πολλούς ασθενείς και δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Έλληνας γιατρός.

Ο κ. Κασσαπίδης εξομολογήθηκε ότι έχει χάσει τον ύπνο του εξαιτίας όσων συμβαίνουν. «Εδώ μπροστά έχω μία νοσοκόμα. Μόλις βάλαμε την αδερφή της στο μηχάνημα και θα την χάσουμε. Δεν έχω λόγια», ανέφερε ο Σωτήρης Κασσαπίδης.Με πληροφορίες από cnn.gr – skai.gr / photo unsplash