Δούρειος Ίππος ( ; ) στην Δεξιά της Ευρώπης! Οργή κατά Λεπέν που έδιωξε τους Γερμανούς του AfD

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο ΕΛ

Η κοινοβουλευτική ομάδα της δεξιάς «Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID)» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέβαλλε την αντιπροσωπεία της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, με πολλούς δεξιούς να αποκαλούν αυτή την κίνηση «χτύπημα» κατά της Εθνικής Δεξιάς στην Ευρώπη!

Η εν λόγω κίνηση ήρθε την ώρα που ένας πολιτικός των Πρασίνων δήλωσε στους δημοσιογράφους των Βρυξελλών ότι τα ακροδεξιά κόμματα, όπως αποκαλούν τα κόμματα της Παραδοσιακής Δεξιάς, της ΕΕ αποτελούν κίνδυνο για τη συνοχή της ηπείρου.

Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά από μια συνέντευξη του ευρωβουλευτή του AfD Maximilian Krah στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, κατά την οποία ο Γερμανός πολιτικός είπε πως δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται όλα τα μέλη του Schutzstaffel (SS), της στρατιωτικής οργάνωσης που συνδέεται με το Ναζιστικό Κόμμα, ως εγκληματίες πολέμου.

Ο Krah έδωσε την απάντησή του σε μια κορυφαία ερώτηση της αριστερής εφημερίδας αναγνωρίζοντας ότι «υπήρχε σίγουρα ένα υψηλό ποσοστό εγκληματιών πολέμου ανάμεσά τους», αλλά επέμεινε ότι ορισμένοι ήταν αγρότες ή στρατεύσιμοι από κατεχόμενα εδάφη και ότι η ενοχή τους θα έπρεπε να κριθεί σε «ατομική βάση». Πέραν τούτου, πριν μερικές εβδομάδες συνεργάτης του κ. Κρα συνελήφθη ως ύποπτος κατασκοπείας υπέρ της Κίνας, ενώ και ο ίδιος ελέγχεται από τους διεθνιστές για σχέσεις με Μόσχα και Πεκίνο!

Οι δηλώσεις του εξόργισαν την πρώην υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν και τον ηγέτη του κόμματός της, Τζόρνταν Μπαρντέλα που  κατήγγειλαν δημόσια το AfD και αρνήθηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί τους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .

Τις ανησυχίες της συμμεριζόταν ο ηγέτης του ιταλικού κόμματος Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι και οδήγησε την Πέμπτη την ομάδα ID να καταθέσει πρόταση για τον αποκλεισμό της γερμανικής αντιπροσωπείας.

Μια τελευταία προσπάθεια να σωθεί η κατάσταση ξεκίνησε από τους ευρωπαίους βουλευτές του AfD του Krah, οι οποίοι κάλεσαν το κόμμα να εκδιώξει τουλάχιστον, έστω μόνο τον Krah, αντί να εξορίσει ολόκληρο το κόμμα.

Ο Krah είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από την εκστρατεία για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εκλογές και παραιτήθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του AfD. Ωστόσο, οι προσπάθειες εκτόνωσης της κατάστασης αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς, με πολλούς να βλέπουν διεθνιστικό δάκτυλο αποδυνάμωσης της Δεξιάς ή ακόμα χειρότερα πως το κόμμα της Λεπέν και του Σαλβίνι αποδεικνύονται «ψευδοδεξιά»!

«Αποβάλαμε τη γερμανική αντιπροσωπεία με άμεση ισχύ», δήλωσε το ιταλικό κόμμα Lega, όπως επικαλείται η Zeit Online. Πρόεδρος της ομάδας ID είναι ο Marco Zanni, μέλος του κόμματος του Salvini.

«Ψήφισα να αποβάλω τον Krah, καθώς συνδέεται με πολλά πράγματα όπως τα ζητήματα Ρωσίας-Κίνας», είπε ο Εσθονός ευρωβουλευτής Jaak Madison, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν υποστήριξε την τιμωρία όλων των Γερμανών».

Το AfD αμφισβητεί την διαδικασία αποβολής!

Πάντως, παρά όλη την κατάσταση, το γερμανικό δεξιό κόμμα διατηρεί την δεύτερη θέση στον πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου! Δημοσκόπηση του ινστιτούτο INSA εκ μέρους της κυριακάτικης Bild δείχνει το AfD με 17%! Η κεντορεδεξιά συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών CDU/CSU έχει 30%, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 14%, ενώ Πράσινοι και FDP έχουν 13% και 4% αντίστοιχα.

Αντίδραση υπάρχει και από την δεξιά πολιτική σκηνή της Αμερικής! Όπως σημειώνουν δημοσιεύματα:

Η καταστροφική κίνηση της Μαρίν Λεπέν εναντίον της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) της Γερμανίας ακριβώς πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο είναι μια από τις μεγαλύτερες προδοσίες στην ιστορία της σύγχρονης δεξιάς. Ενώ η Λεπέν μπορεί να μην αντιμετωπίσει ποτέ πραγματικές συνέπειες για αυτήν την προδοσία, η Ευρώπη και η Γερμανία σίγουρα θα αντιμετωπίσουν. Όλο το ψεύτικο σκάνδαλο είναι μια μελέτη περίπτωσης στο γιατί η δεξιά πάντα χάνει, αλλά είναι και πολλά περισσότερα από αυτό. Μπορεί επίσης να είναι ένα από τα τελευταία κεφάλαια στην ιστορία της Ευρώπης.

Φαινομενικά, όλα αυτά επιταχύνθηκαν αφού ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD, Maximilian Krah, έκανε σχόλια ότι δεν θα χαρακτηρίσει αυτόματα κάποιον εγκληματία πολέμου απλώς και μόνο επειδή το άτομο αυτό υπηρέτησε στα Waffen-SS κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σημειωτέον,  η πλήρης συνέντευξη με τον Krah  δεν έχει δημοσιευθεί σε κανένα αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων, επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί τι είπε συγκεκριμένα ο Krah και τι πραγματικά τον ρώτησε η εφημερίδα La Repubblica:

  • La Repubblica:  «Κραχ, είπες ότι οι Γερμανοί πρέπει να είναι περήφανοι για τους προγόνους τους. Ακόμα κι αν ήταν αξιωματικοί των SS;».
  • Krah:  «Εξαρτάται από το τι έκαναν».
  • La Repubblica:  «Τα SS ήταν εγκληματίες πολέμου».
  • Krah:  «Εξαρτάται. Οι βλάβες πρέπει να αξιολογούνται μεμονωμένα. Στο τέλος του πολέμου, υπήρχαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνδρες των SS. Ο (Γερμανός αριστερός συγγραφέας) Günter Grass ήταν επίσης στο Waffen-SS. Πολλοί Γερμανοί στο εξωτερικό στρατολογήθηκαν την τελευταία στιγμή, τα SS λειτουργούσαν με εθνοτική αρχή. Οι συγγενείς της γυναίκας μου ήταν Γερμανοί που ζούσαν στην Ουγγαρία, είχαν την επιλογή να ενταχθούν στον ουγγρικό στρατό ή στα SS. Αν είχαν ενταχθεί στον ουγγρικό στρατό ως Γερμανοί, το ήξεραν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ήταν θανατική ποινή. Στην συνέχεια, εντάχθηκαν στα SS. Δυστυχώς, η γερμανική ιστορία του 20ου αιώνα είναι σκοτεινή και περίπλοκη. Και πριν δηλώσω κάποιον εγκληματία, θέλω να μάθω τι έκανε. Ανάμεσα στους 900.000 άνδρες των SS, υπήρχαν επίσης πολλοί αγρότες: Υπήρχε σίγουρα ένα υψηλό ποσοστό εγκληματιών, αλλά δεν ήταν όλοι. Δεν θα πω ποτέ ότι όποιος φορούσε στολή των SS ήταν αυτόματα εγκληματίας».

Διαβάζοντας την πλήρη ανταλλαγή, ήταν ξεκάθαρο ότι η La Repubblica οδήγησε τον Krah να κάνει μια δήλωση για τα SS και δεν ήταν ο Krah που ανέδειξε το θέμα των SS χωρίς προφανή λόγο ή επειδή του αρέσει να συζητά για θέματα που σχετίζονται με τους Ναζί. 

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί