ΔΝΤ προς Δύση για Ρωσία: «Ίσως προκαλέσετε κατάρρευση του νομισματικού συστήματος»

«Καμπανάκι» για την μαζική «κλοπή» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τα δυτικά κράτη.

«Τα δυτικά σχέδια για κατάσχεση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας θα πρέπει να έχουν επαρκή νομική βάση και δεν θα πρέπει να προκαλέσουν την καταστροφή του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος», δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζούλι Κόζακ.


Η Kozack τόνισε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για ενδεχόμενη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να λαμβάνονται από τις αρχές των σχετικών χωρών.


Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση επέβαλε εκτεταμένες κυρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ (221 δισεκατομμύρια δολάρια), κρατείται «παγωμένο» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως σε λογαριασμούς στο Euroclear, ένα ευρωπαϊκό κεντρικό αποθετήριο τίτλων.

Η Μόσχα υποστήριξε ότι μια τέτοια απόπειρα αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως κλοπή.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σχέδιο της ΕΕ για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ήταν μια «κλιμάκωση της οικονομικής επιθετικότητας» και ένας εμπορικός πόλεμος και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχο σκληρό τρόπο.


Το 2023, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Δύσης ως «ανώμαλη επιχείρηση» και τόνισε ότι «η κλοπή των περιουσιακών στοιχείων των άλλων δεν έφερε ποτέ σε κανέναν καλό».

απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί