Disney και Walmart: Εμβόλιο ή απόλυση για τους εργαζόμενους

Όπως αναφέρει το CNN, η Disney και η Walmart, δύο από τους μεγαλύτερους εταιρίες - εργοδότες της Αμερικής, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι απαιτούν από τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν.

Η Disney συγκεκριμένα, απαιτεί από όλους τους μισθωτούς και μη συνδικαλιστικούς ωρομίσθιους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ να εμβολιαστούν. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται επί τόπου αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν προθεσμία να το κάνουν εντός των επόμενων 60 ημερών, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας στο CNN Business.

Πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι οι υπάλληλοι πριν ξεκινήσουν τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι που δεν είναι ήδη εμβολιασμένοι και εργάζονται με φυσική παρουσία, θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να το κάνουν. Ενώ οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό πριν επιστρέψουν στην εργασία τους. 

Η εταιρεία είπε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει να συζητά για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους.

Ακολουθώντας την ίδια πολιτική, η Walmart, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της χώρας, σύμφωνα με σημείωμα του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Doug McMillon, δήλωσε ότι όλοι οι εταιρικοί υπάλληλοί της στις ΗΠΑ πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 4 Οκτωβρίου.

H Walmart είχε ακόμη ανακοινώσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν μάσκες ξανά στους εσωτερικούς χώρους της εταιρίας, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού, σε μέρη με «ουσιαστική ή υψηλή μετάδοση». Η νέα πολιτική θα έχει άμεση ισχύ, όπως ανακοινώθηκε.

Οι υπεύθυνοι καταστημάτων θα λαμβάνουν τοπικές ενημερώσεις κάθε Δευτέρα για να καθορίσουν το απαραίτητο πρωτόκολλο για τη λειτουργία τους. Οι πελάτες δεν θα υποχρεούνται να φορούν μάσκες, αλλά θα ενθαρρύνονται έντονα και στις εγκαταστάσεις θα αναρτιούνται πινακίδες που θα τους υπενθυμίζουν τις νέες οδηγίες του CDC.

Ενώ η Walmart δεν υποχρεώνει ακόμη τους εργαζόμενους στα καταστήματά της να εμβολιαστούν, σύντομα θα εφαρμόσει μια νέα διαδικασία για την επαλήθευση της κατάστασης του εμβολίου τους και ενθαρρύνει έντονα τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν. 

Στο πλαίσιο της ώθησης για εμβολιασμό, η εταιρεία προσφέρει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να εμβολιαστούν σε εικοσιτετράωρη βάση και άδεια με αποδοχές έως και τριών ημερών για οποιαδήποτε αντίδραση έχουν στο εμβόλιο. Επιπλέον, η Walmart διπλασιάζει το τρέχον κίνητρό της για εμβόλιο στα 150 $. Αρχικά, η εταιρεία προσέφερε στους υπαλλήλους 75 $ για να εμβολιαστούν. 

Οι τρέχοντες υπάλληλοι που εμβολιάζονται και οι νέοι υπάλληλοι που εμβολιάστηκαν πριν ξεκινήσουν στο Walmart έχουν όλοι δικαίωμα να λάβουν το μπόνους αυτό των 150$.

Η απόφαση για την επαναφορά της εντολής χρήσης μάσκας έρχεται μετά από τις επικαιροποιημένες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, που συνιστούν στους εμβολιασμένους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μετάδοσης του Covid-19. Αυτό περιλαμβάνει σήμερα σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των κομητειών των ΗΠΑ.

Οι διευθυντές θα πρέπει να επιβάλλουν κανόνες για τους μη εμβολιασμένους υπαλλήλους και δεν θα είναι εύκολο. Η επιβολή κανόνων μάσκας με τους πελάτες ήταν δύσκολη για τους λιανοπωλητές καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι είναι συχνά υπεύθυνοι για την παρακολούθηση των συμπεριφορών των πελατών και οι αλληλεπιδράσεις έχουν γίνει βίαιες. Τον περασμένο μήνα, ένας υπάλληλος παντοπωλείου της Georgia σκοτώθηκε από έναν πελάτη σε μια διαμάχη για μάσκες.

Από cnn / φωτο αρχείου

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.