Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας/Ουκρανίας – Έτοιμο να ανοίξει ξανά το «θερμό» μέτωπο

Ο κορωνοϊός φέρνει ένταση και στην γεωπολιτική...

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέστρεψε, άνευ απάντησης, δύο ουκρανικά διαβήματα σε σχέση με την Κριμαία, όπως δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.

Το Κίεβο διαμαρτύρεται στην Μόσχα, σχετικά με αρχαιολογικές ανασκαφές και χωματουργικά έργα στην Κριμαία, ενώ ταυτόχρονα ζητά έκθεση σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού σε Κριμαία και Ντονμπάς.

«Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν τα βήματα της ουκρανικής διπλωματίας. Την ώρα που αντιμετωπίζουμε μια ανεξέλεγκτη πανδημία, πυρκαγιές καταστρέφουν το Τσερνομπίλ, ρωσικά αεροσκάφη μεταφέρουν Ουκρανούς πολίτες από τρίτες χώρες, με τους Ρώσους διπλωμάτες να συμβάλλουν στο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επιχειρεί με κάθε τρόπο να προκαλέσει την χώρα μας με αδιανόητα διαβήματα διαμαρτυρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.

«Οι ουκρανικές αρχές ζουν, μάλλον, σε ένα παράλληλο σύμπαν», συμπλήρωσε και αντεπιτέθηκε:

«Αρχικά (οι Ουκρανοί) έκοψαν τις παροχές νερού και ρεύματος από την Κριμαία, εμπόδισαν την όποια πρόσβαση στο Ντονιέτσκ και τώρα κουνούν το δάκτυλο στην Ρωσία αναφορικά με το πώς προστατεύει τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών από την λοίμωξη του κορωνοϊού. Πραγματικά συμπεριφέρονται αστεία».

«Αναφορικά με το ζήτημα της ταυτότητας της Κριμαίας, αυτό έχει κλείσει. Το 2014, η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη επανενώθηκαν, με την θέλησή τους, με την Ρωσία. Τα διαβήματα διαμαρτυρίας σε ό,τι αφορά ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με την άσκηση της κυριαρχίας επί της κριμαϊκής χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων υπαλλήλων, κατασκευής υποδομών και αρχαιολογικών ανασκαφών, αφορούν την Ρωσία. Ως εκ τούτου, τα διαβήματα του Κιέβου επιστρέφονται πίσω, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι απάντησή τους», κατέληξε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Όλα δείχνουν πως η Ουκρανία επιθυμεί να ανοίξει ξανά μέτωπο με την Ρωσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί