• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διπλωματικές τρίπλες της Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Διπλωματικές τρίπλες της Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Τούρκοι φέρονται πρόθυμοι να αναλάβουν αυτοί το έργο της διατήρησης της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών και λοιπών συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του παρόντος έτους.

Αυτή η κίνηση έτυχε κακής υποδοχής από τους Ταλιμπάν αρχικά οι οποίοι δήλωσαν ότι σε περίπτωση που η Τουρκία αναλάβει το αεροδρόμιο και την περιοχή πέριξ αυτού θα λογιστεί ως εχθρός των Ταλιμπάν και των Αφγανών και θα έχει την ανάλογη αντιμετώπιση ως εχθρός των Ταλιμπάν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας αφού αναλάβει το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Τούρκοι έσπευσαν να συνομιλήσουν με τις ΗΠΑ άμεσα για το ζήτημα αφού είδαν στην όλη κατάσταση την ευκαιρία να ζητήσουν ανταλλάγματα από αυτές για την προστασία του αεροδρομίου και τη συνέχιση της όποιας αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Οι Τούρκοι ζητούν λογιστική υποστήριξη για την παρουσία τους εκεί αλλά και ίσως την άρση κάποιων εκ των κυρώσεων της CAATSA. Ομολογουμένως λαμπρή ευκαιρία για να ζητήσουν άρση των κυρώσεων κατ’ αυτούς αλλά οι ΗΠΑ δε φαίνονται πρόθυμες να πραγματοποιήσουν το δεύτερο σκέλος των τουρκικών επιθυμιών.

Οι Γερουσιαστές του Κογκρέσου προ ημερών ήταν κάθετοι στις απαντήσεις τους για την άρση των κυρώσεων της CAATSA απέναντι στην Τουρκία για όσο αυτή έχει στο έδαφός της και μάλιστα πλήρως επιχειρησιακούς τους S-400. Το ατόπημα αυτό της Τουρκίας θεωρείται ακόμα ασυγχώρητο και επειδή η CAATSA περνά από το Κογκρέσο, όσο αυτό σα σώμα έχει την άποψη αυτή, πολύ δύσκολα θα δοθεί συγχωροχάρτι στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν και εφόσον η συζήτηση γίνεται, σίγουρα οι Τούρκοι θα λάβουν τη λογιστική υποστήριξη που επιζητούν για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν για λογαριασμό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Οι Τούρκοι θα έχουν και την υποστήριξη του “αδελφού” τους κράτους του Πακιστάν με την πιθανή διατήρηση και μία γραμμής μεταξύ Καμπούλ και Αφγανο-πακιστανικών συνόρων στα ανατολικά για την απρόσκοπτη μεταφορά εφοδίων. Ούτως ή άλλως, οι Τούρκοι θα μεταφέρουν πιθανότατα στην περιοχή Σύριους μισθοφόρους με αμερικανική χρηματοδότηση, αν εγκριθεί το αίτημά τους προς τις ΗΠΑ, και αυτοί θα αναλάβουν όλη τη βρώμικη δουλειά ώστε να μην κινδυνέψουν Τούρκοι στρατιωτικοί.

Η πηγή μισθοφόρων μπορεί να ενισχυθεί αργότερα και με Αφγανούς της περιοχής αλλά και εκ των εκατοντάδων χιλιάδων που κατοικούν στη Μικρά Ασία και έχουν μεταβεί εκεί ως μετανάστες ενώ οι Τούρκοι θα ελέγχουν και την επανείσοδο μεταναστών στην Καμπούλ δηλαδή Αφγανών που αποφάσισαν να επιστρέψουν στη χώρα από άλλες χώρες της Δύσης αν δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν εκεί.