σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η οποία διεξήχθη την Δευτέρα και την Τρίτη. Το ποσοστό είναι πάντως υψηλότερο από ό,τι ήταν στη μεγαλύτερη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής θητείας του Τραμπ (2017-2021).
Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης δυσαρέσκεια για ορισμένες από τις πρώτες ενέργειές του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν έπρεπε να απονείμει χάρη σε καταδικασθέντες για την επίθεση της 6ης Ιουλίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ενώ μόλις το 29% ενέκρινε τις παρεμβάσεις του στο δικαστικό σύστημα.
Πιο θετική υπήρξε η ανταπόκριση στη διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου το 46% ενέκρινε τις κινήσεις Τραμπ. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι ζήτημα που πολλοί Αμερικανοί θα ήθελαν να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Περίπου το 58% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να μειώσουν δραματικά τον αριθμό των μεταναστών που επιτρέπεται να αιτηθούν άσυλο στα σύνορα».
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι πιθανό να προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους εταίρους τους. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν πάντως ελάχιστη υποστήριξη σε σχέδια για επιβολή υψηλών δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα ή για εδαφική επέκταση.
Μόλις το 16% των ερωτηθέντων συμφώνησε με την ιδέα του Τραμπ να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία από τη Δανία, ενώ η Κοπεγχάγη ξεκαθάρισε πως το μεγαλύτερο νησί του κόσμου δεν είναι προς πώληση.
Το 29% συμφώνησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Παναμά ότι εκχώρησε τη διαχείριση της διώρυγας στην Κίνα, κάτι που αρνείται η παναμέζικη κυβέρνηση.
Η δημοσκόπηση των Ipsos/Reuters διεξήχθη διαδικτυακά με τη συμμετοχή 1.077 ενηλίκων σε εθνικό επίπεδο και το περιθώριο σφάλματος είναι ±4%.
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









