Λόγω του τρόπου λειτουργίας του σώματός μας, η ιδέα του μακροπρόθεσμου διαστημικού ταξιδιού δεν ήταν ποτέ πραγματική δυνατότητα για τους ανθρώπους. Αλλά, αν μπορούσαμε να πέσουμε σε χειμερία νάρκη… θα άλλαζε το παιχνίδι. Μια νέα μελέτη το εξέτασε και διαπίστωσε ότι το κλειδί για τη χειμερία νάρκη μπορεί να βρίσκεται στο αίμα των νυχτερίδων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Greifswald στη Γερμανία αποκάλυψαν πώς ένας τύπος ερυθρών αιμοσφαιρίων, γνωστά ως ερυθροκύτταρα, παίζει σημαντικό ρόλο στο να επιβιώσουν οι νυχτερίδες στο ακραίο κρύο ενώ βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA.
Συνέκριναν τα ερυθροκύτταρα στο αίμα δύο ειδών νυχτερίδων που είναι γνωστό ότι πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά τους ψυχρότερους μήνες – Nyctalus noctula και Rousettus aegyptiacus – με εκείνα που βρίσκονται στους ανθρώπους.
Αυτό που βρήκαν ήταν ότι καθώς η θερμοκρασία έπεφτε, τα ερυθροκύτταρα των νυχτερίδων συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, φαινομενικά προσαρμοζόμενα στο κρύο. Αυτό επιτρέπει στον μεταβολισμό και στην κυκλοφορία του αίματος των νυχτερίδων να συνεχίζουν.
Αντίθετα, τα ανθρώπινα ερυθροκύτταρα γίνονται πιο ιξώδη και λιγότερο εύκαμπτα καθώς η θερμοκρασία πέφτει κάτω από την κανονική θερμοκρασία του σώματος.
Ενώ οι ειδικοί κατανοούν τώρα τις ιδιότητες του αίματος της νυχτερίδας που τους επιτρέπει να πέφτουν με ασφάλεια σε χειμερία νάρκη, ο τρόπος με τον οποίο θα ααναπαράγουν αυτό στους ανθρώπους για μακροπρόθεσμα, διαστρικά διαστημικά ταξίδια μένει να καθοριστεί…
Ο Gerald Kerth, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε: «Το να βάζεις τον άνθρωπο σε κατάσταση χαμηλής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια μιας διαστρικής πτήσης έχει πλεονεκτήματα. Δεν λέμε ότι αυτό θα συμβεί τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».
Εάν επιτευχθεί, θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστροναύτες να ταξιδεύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να χρειάζονται λιγότερη τροφή και οξυγόνο και να μειώσει το ψυχολογικό βάρος της μακροχρόνιας απομόνωσης.
photo pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δυτική Ελλάδα: Μειώθηκε το 2025 ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα
- Τζούλι Άντριους: Νέο παιδικό βιβλίο από τη θρυλική Μαίρη Πόπινς
- Όταν θες να πιλοτάρεις…οπωσδήποτε! Το αστείο βίντεο της ημέρας
- Κυβέρνηση για πόλεμο και ακρίβεια: Εφόσον χρειαστεί θα στηρίξουμε με συγκεκριμένα εργαλεία τους πολίτες
- Το σόου συνεχίζεται! Ο Ιρανός πρόεδρος ζητά… συγγνώμη από γειτονικά κράτη
- Νέο ντοκιμαντέρ για τους Red Hot Chili Peppers εστιάζει στον αείμνηστο κιθαρίστα Χίλελ Σλόβακ
- Ο «Ελ Γριέγο Καράτα» και το ταξίδι προς τις ελληνικές ρίζες του!
- Ιρανικές δυνάμεις σε Αμερικανούς: «Σας περιμένουμε στο Στενό του Ορμούζ»
- H επιστολή ισπανικής ποδοσφαιρικής ομάδας στην…Μαντόνα εγινε viral
- Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι στοχοθέτησαν “αυτονομιστές ομάδες” στο Ιρακινό Κουρδιστάν









