Έρευνα για πλαστογραφία πανεπιστημιακού πτυχίου ξεκίνησε κατά του δημάρχου της αντιπολίτευσης της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Anadolu.
Ο Ιμάμογλου, ο οποίος υπέβαλε την υποψηφιότητά του την Παρασκευή για να εκπροσωπήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις επόμενες προεδρικές εκλογές, θα παρουσιαστεί σε ακροαματική διαδικασία στις 26 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο αυτής της νέας έρευνας για «παραποίηση επίσημου εγγράφου», διευκρινίζει το Anadolu.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο, γιατί το τουρκικό Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται εδώ και καιρό από τους αντιπάλους του ότι έχει πλαστογραφήσει το πτυχίο του, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Απαντώντας στις κατηγορίες ενός δημοσιογράφου, ο δήμος της Κωνσταντινούπολης δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2024 φωτοαντίγραφο πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων που απονεμήθηκε στον Ιμάμογλου το 1995 από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Ο δήμαρχος της αντιπολίτευσης, ο οποίος επανεξελέγη στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελεί αντικείμενο άλλων πέντε δικαστικών ερευνών, δύο από τις οποίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο.
Συχνά στοχοποιημένος από τον πρόεδρο Ερντογάν, που και ο ίδιος διετέλεσε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών με απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων για «προσβολή» μελών της Τουρκικής Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, απόφαση την οποία έχει εφεσιβάλει.
Σφοδρός αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν, ο Ιμάμογλου κατήγγειλε την «παρενόχληση» του από το δικαστικό σύστημα στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς αποχωρούσε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου ανακρίνονταν στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε έπειτα από κριτική στον εισαγγελέα της πόλης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η 24χρονη Γιαπωνέζα που δάκρυσε παίζοντας Σοπέν σε διεθνή διαγωνισμό πιάνου – Δείτε βίντεο
- Θεσ/νίκη: «Ο δημόσιος χώρος θα προστατευτεί με κάθε κόστος» δήλωσε ο δήμαρχος για τα περιστατικά βανδαλισμών
- Η Γαλλική Ακαδημία βράβευσε την Μιμή Ντενίση: «Όταν άκουσα τον εθνικό ύμνο, δάκρυσα», vid
- Και τώρα Ρωσία! Ποιό το κλίμα στην Μόσχα για όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο και για τα άλλα που έρχονται
- Εξελίξεις στην Eurovision: Ματαιώθηκε η ψηφοφορία του Νοεμβρίου για τη συμμετοχή του Ισραήλ
- Σπουδαία ανακάλυψη: Βρέθηκε κίονας με αρχαίο γλυπτό ανθρώπου 12.000 ετών στην Ανατολία
- Η Ρωσία εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις εχθροπραξίες στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν
- Νέα δημοσκόπηση: Τι γίνεται με τα ποσοστά των κομμάτων
- Μέση Ανατολή: Υπέρ της λύσης δύο κρατών είναι ο Σίσι
- Του είπαν ότι σταματάει η τηλεργασία και παραιτήθηκε επιτόπου… Η απίστευτη αντίδραση υπαλλήλου