«Δεν μπορούμε να χάσουμε την Κίνα», διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Αρκετά φαίνεται πως θορυβήθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με το ταξίδι του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία, καθώς φοβούνται την όλο και μεγαλύτερη επιρροή που μπορεί να ασκήσουν από κοινοί οι δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις τη στιγμή μάλιστα που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να βρίσκεται σε κάποιο τέλος.

Ο ένας μετά τον άλλον, Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο Πεκίνο για συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ, διαμηνύοντας πως «μπορεί η Κίνα να μην είναι τέλεια, αλλά καποια μέρα ίσως την χρειαστούμε».

Όπως μεταδίδει το Politico, ένας από τους Ευρωπαίους που επιβεβαίωσε ότι θα συναντήσει τον Σι στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ισπανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι ο κ. Σάντσεθ θα συζητήσει με τον Κινέζο πρόεδρο το περιεχόμενο του εγγράφου θέσεων της Κίνας για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μετά τη Σουηδία, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η προτροπή Μακρόν

Σε ένα «πηγαδάκι» στο περιθώριο της Συνόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους συναδέλφους του να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να εμποδίσουν την Κίνα να εμβαθύνει την υποστήριξή της στη ρωσική εισβολή. «Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να καταβληθούν οι μέγιστες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η Κίνα δεν υποστηρίζει τη Ρωσία και την ικανότητά της να προχωρήσει στον πόλεμο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Το διακύβευμα στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική δυναμική δύσκολα θα μπορούσε να είναι υψηλότερο για την Ευρώπη ή τον ευρύτερο κόσμο. Μια πιο σταθερή εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα κινδύνευε να κλιμακώσει τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σύγκρουση μεταξύ των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και του Πεκίνου, καθώς και της Μόσχας, αναλύει το Politico.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, τα πράγμα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη στιγμή που υπάρχει μια διαφαινόμενη απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον για το θέμα της Ταϊβάν.

Ακόμη και χωρίς στρατιωτική κλιμάκωση, οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Πεκίνου και Δύσης σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων επιτέθηκαν κατά του κινεζικής προέλευσης μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok, εν μέσω ανησυχίας ότι η κυριαρχία της τεχνολογίας του Πεκίνου θέτει σε κίνδυνο τη Δύση για την ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια για να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Λετονός ηγέτης Krišjānis Kariņš περιέγραψε τη συνάντηση Xi-Putin στη Μόσχα ως μια ευκαιρία «να ανοίξει η Ευρώπη τα μάτια της».

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nausėda και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Κίνα να παράσχει συγκεκριμένη υποστήριξη στη Ρωσία, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel από πλευράς του, ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία με το Πεκίνο για να προσπαθήσει να φέρει τους Κινέζους πιο κοντά στην Ευρώπη.

«Ίσως χρειαστούμε την Κίνα μια μέρα»

«Η Κίνα δεν είναι τέλεια, αλλά μπορεί να τη χρειαστούμε μια μέρα», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Αρκετά κράτη μέλη συμμερίζονται αυτήν την εκτίμηση».

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Μακρόν, Εμανουέλ Μπονέ, συνομίλησε με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι την Πέμπτη. «Η Κίνα αναμένει από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαδραματίσουν ρόλο στην … επιδίωξη πολιτικής επίλυσης», είπε ο Γουάνγκ Γι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ο Σι δεν έδωσε δημόσιες υποσχέσεις για στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για την προθυμία του Πεκίνου να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα. Το POLITICO ανέφερε ότι 1.000 τουφέκια εφόδου και άλλος εξοπλισμός που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς έχουν σταλεί στη Ρωσία από κινεζικές εταιρείες.

(ieidiseis. gr / photo: pixabay)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί