ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ το αποτέλεσμα; Πυρκαγιά με έναν νεκρό στην Παραγουάη κατέστρεψε χιλιάδες κάλπες και τις εκλογές! (vid)

Τεράστια στήλη πυκνού γκρίζου καπνού και φλόγες υψώνονταν από την έδρα του Ανώτατου Εκλογοδικείου

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία της εθνικής εκλογικής αρχής της Παραγουάης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας εργαζόμενος και να καταστραφεί μεγάλος όγκος υλικού, εξέλιξη η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία, σε δύο μήνες, και των ίδιων των γενικών εκλογών, τον Απρίλιο.

Τεράστια στήλη πυκνού γκρίζου καπνού και φλόγες υψώνονταν από την έδρα του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Superior de Justicia Electoral, TSJE) στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν. Στην εγκατάσταση αυτή, όπου εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι, αποθηκεύεται εκλογικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων ηλεκτρονικών καλπών και καταλόγων εγγεγραμμένων, μεταξύ άλλων.

«Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε απολύτως τίποτα σχετικά με τα αίτια» της φωτιάς, δήλωσε ο Χόρχε Μπογαρίν, στέλεχος του TSJE, σε παραγουανό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Έρμες Βίγια, αξιωματικός της πυροσβεστικής, επιβεβαίωσε πως βρέθηκε πτώμα προσώπου που εργαζόταν το TSJE και είχε ανακοινωθεί πως αγνοείτο όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Αναζητείται ακόμη ένας άνθρωπος.

Για να ελεγχθεί η πυρκαγιά απαιτήθηκε επιχείρηση έξι ωρών με τη συμμετοχή 300 και πλέον πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπογαρίν, η καταστροφή ενδέχεται να τροποποιήσει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε ότι θα σχηματιστούν ειδικά κλιμάκια για να ερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών.

Οι εσωκομματικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη υποψηφίων για την προεδρία ήταν ως τώρα προγραμματισμένες για την 18η Δεκεμβρίου. Οι εκλογές στις οποίες οι Παραγουανοί θα κληθούν να αναδείξουν νέο πρόεδρο, αντιπρόεδρο, κυβερνήτες και τα μέλη του κοινοβουλίου κανονικά θα διεξαχθούν την 30ή Απριλίου 2023.

Ο πρόεδρος του TSJE Χάιμε Βεστάρδ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως καταστράφηκαν «8.500 εκλογικά μηχανήματα, φάκελοι, εκλογικό υλικό», ωστόσο «εγγυόμαστε στους πολίτες πως οι (εσωκομματικές) εκλογές του Δεκεμβρίου θα γίνουν όπως προβλέπεται».

Ωστόσο, εκτίμησε πως οι διαδικασίες αυτές ίσως χρειαστεί να γίνουν σε δύο φάσεις.

Αμέσως, ηγέτης παράταξης της αντιπολίτευσης πρόβαλε ένσταση.

«Το να σπάσουν οι εκλογές (σε δύο φάσεις) είναι μέρος σχεδίου για να διαπραχθεί νοθεία», υποστήριξε ο Εφρέν Αλέγκρε, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος. «Ο νόμος ορίζει πως οι εσωκομματικές διαδικασίες διεξάγονται ταυτόχρονα ώστε να αποκλείονται διπλοψηφίες», δηλαδή κάποιοι να παρεισφρέουν σε ψηφοφορίες κομμάτων στα οποία δεν ανήκουν, πρόσθεσε

Ηγετικό στέλεχος της ίδιας παράταξης, ο Γκιγιέρμο Φερέιρο, κατήγγειλε ότι η φωτιά στο TSJE οφειλόταν σε εμπρησμό: «Δεν έχω καμία αμφιβολία, επρόκειτο για δολιοφθορά».

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Εκλογοδικείου, ο Λουίς Αλμπέρτο Μάουρο, δεν απέκλεισε, ούτε όμως επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη για το εάν επρόκειτο για εμπρησμό. Θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια» της καταστροφής, εξήγησε.

απε μπε / scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί