Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πέρασε χθες Κυριακή σε νέο επίπεδο τον εμπορικό πόλεμο που άρχισε ήδη αφότου ανέλαβε, υποσχόμενος να προχωρήσει από την Δευτέρα στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ.
«Θα ανακοινώσω τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα (σήμερα) Δευτέρα», «όλος ο χάλυβας που φθάνει στις ΗΠΑ θα έχει δασμούς 25%», είπε ο αρχηγός του κράτους επί του προεδρικού αεροσκάφος με το οποίο μετέβη στη Νέα Ορλεάνη για να παρακολουθήσει το Super Bowl, τον τελικό του επαγγελματικού πρωταθλήματος αμερικανικού φούτμπολ. Διευκρίνισε πως θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί της ίδιας κλίμακας στο εισαγόμενο αλουμίνιο.
Κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021), ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας, που θεωρούσε πως αντιμετώπιζε αθέμιτο ανταγωνισμό από ασιατικά και ευρωπαϊκά κράτη.
Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες πως θα ανακοινώσει, «(αύριο) Τρίτη ή (μεθαύριο) Τετάρτη», νέους, «ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς» για να εξισορροπήσει την φορολόγηση προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ με τον τρόπο που φορολογούνται αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό.
«Αν μας φορολογούν κατά 130% κι εμείς δεν φορολογούμε, αυτό δεν θα μείνει έτσι», διεμήνυσε.
«Αυτό δεν θα πλήξει όλες τις χώρες, διότι ορισμένες επιβάλλουν τους ίδιους τελωνειακούς δασμούς με εμάς. Αλλά αυτοί που εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ θα δουν να τους ανταποδίδονται τα ίσα», πρόσθεσε. «(Αν) μας φορολογούν, (θα) τους φορολογούμε», πέταξε ήδη την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα.
Πολύ πριν από την ορκωμοσία του την 20ή Ιανουαρίου, οι τελωνειακοί δασμοί ήταν καθαρό πως βρίσκονταν στην καρδιά της οικονομικής και διπλωματικής προσέγγισης του Ντόναλντ Τραμπ. Παρουσιάζονται ως μέσο για την μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, ή για να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις από τα κράτη που μπαίνουν στο στόχαστρο.
Από την περασμένη Τρίτη, τα προϊόντα της Κίνας που εισάγονται στις ΗΠΑ επιβαρύνονται με επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10%. Το Πεκίνο θα ανταποδώσει με στοχευμένα αντίμετρα σε κάποια αμερικανικά προϊόντα σήμερα.
Οι νέοι κινεζικοί δασμοί αφορούν αμερικανικά αγαθά αξίας 14 δισεκ. δολαρίων. Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ αφορούν κινεζικά αγαθά αξίας 525 δισεκ. δολαρίων.
Οι εξαγωγές του Μεξικού και του Καναδά στις ΗΠΑ επίσης αντιμετώπισαν επιβάρυνση με τελωνειακούς δασμούς 25%, παρά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των τριών χωρών, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την τελευταία στιγμή να δώσει στις χώρες αυτές αναστολή ενός μήνα, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κι αυτή στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ: έχει διαμηνύσει πως θα πάρει αποφάσεις που την αφορούν «πολύ σύντομα».
Κατά την διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι «έτοιμοι να αντιδράσουν».
Μέχρι πού θα οδηγήσει τα πράγματα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος;
Ο πλανήτης αναμένει την συνέχεια…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA / POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κακοκαιρία: Εικόνες βιβλικής καταστροφής και στη Βάρη – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος
- Η Ιαπωνία τιμώμενη Χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2026
- Αυτό ζητάει η Ρωσία εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στον πλανήτη
- Viral ο Τσέχος πρωθυπουργός – Aγόρασε υδρόγειο για να δει πού βρίσκεται… η Γροιλανδία, vid
- Παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για να συμμορφωθούν οι εργοδότες που δεν κατέβαλαν Δώρο Χριστουγέννων
- Ανοίγει η αυλαία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβάλιου – 32 άρματα, 27 ομάδες και 10.000 καρναβαλιστές
- Σιδηροδρομική τραγωδία Ισπανία: Πυροσβέστες έσωσαν σκύλο που αγνοείτο μετά από τέσσερις ημέρες
- Αυξάνονται οι αμφιβολίες για το ΝΑΤΟ, από το οποίο παίρνουν αποστάσεις οι ΗΠΑ
- Κέιτ Μίντλετον: Η πρέσβειρα της σύγχρονης κομψότητας παρουσίασε το πρώτο παλτό που σχεδίασε, vid
- Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα ούτε απειλεί ούτε διεκδικεί, αλλά δεν θα μείνει σιωπηρή απέναντι σε προκλήσεις









