Δανία: Δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην αμυντική πολιτική της Ε.Ε.

Οι Δανοί ψηφίζουν σήμερα για το αν η χώρα τους θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Δανία είναι το μόνο κράτος μέλος του μπλοκ των 27 που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και από το νόμισμα του ευρώ έπειτα από δημοψήφισμα το 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη Ε.Ε.

Εάν οι Δανοί ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική για την Ευρώπη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια Δανοί καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 21:00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά σήμερα το απόγευμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση πριν το δημοψήφισμα
Κατά την τελευταία δημοσκόπηση πριν από το δημοψήφισμα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο DR, 44% των Δανών τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας, ενώ 28% υπέρ της διατήρησής της.

Όσοι τάσσονται κατά της κατάργησης έχουν υποστηρίξει ότι η αμυντική συνεργασία της Ε.Ε. επιβαρύνεται από τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων, ενώ φοβούνται επίσης την προοπτική να πρέπει να συνεισφέρουν σε έναν πιθανό υπερεθνικό στρατό της Ε.Ε. Πολλοί πάντως παραμένουν αναποφάσιστοι ή δεν θέλησαν να απαντήσουν.

Παρά τις δημοσκοπήσεις ωστόσο, οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεδομένης της αναμενόμενης αποχής.

Οι θέσεις των κομμάτων
Η πλειονότητα των κομμάτων, περιλαμβανομένων των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν, έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης. Συγκεκριμένα, 11 από τα 14 κόμματα της Δανίας -ποσοστό που αναλογεί σε πάνω από τα τρία τέταρτα των εδρών της βουλής-έκαναν έκκληση προς τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης της ρήτρας.

Αντίθετα, δύο ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και ένα ακροαριστερό ζήτησαν το αντίθετο. Το επιχείρημά τους είναι ότι η συμμετοχή στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε. θα είναι εις βάρος του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της χώρας από τη σύστασή του το 1949.

Η πρωθυπουργός προανήγγειλε το δημοψήφισμα μόλις δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αφού κατέληξε σε συμφωνία με την πλειονότητα των κομμάτων στο κοινοβούλιο της χώρας, το Folketing. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τα σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ (όπως είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ) μέχρι το 2033.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa / φωτο Pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί