• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Χτύπησε» το πρώτο ρωσικό καμπανάκι στην Τουρκία: Το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο

«Χτύπησε» το πρώτο ρωσικό καμπανάκι στην Τουρκία: Το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο

Η Ρωσία δεν «παίζει» όταν πρόκειται για τα συμφέροντά της...

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Συρία με τουρκική υπαιτιότητα αλλά και το αντιρωσικό μένος στην γείτονα, η Μόσχα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ταξιδιωτική οδηγία στο μέλλον όσον αφορά την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε, όπως διαβάσατε νωρίτερα, ότι η Ρωσία αναμένει από την Τουρκία την προστασία των Ρώσων διπλωματών και των ρωσικών εγκαταστάσεων. 

Σε ερώτηση αν το Κρεμλίνο θα έδινε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει οδηγία που θα συνιστούσε στους Ρώσους τουρίστες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, ο Πέσκοφ απάντησε:

«Αυτό είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών», μη αποκλείοντας τίποτα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που η Μόσχα εκδώσει πράγματι ταξιδιωτική οδηγία, αυτό θα επέφερε σημαντικό πλήγμα στην τουρκική οικονομία!

Ενδεικτικά, το 2018 επισκέφτηκαν την γείτονα 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι οι Ρώσοι που επισκέφθηκαν την Τουρκία ξεπέρασαν τα 6 εκατ. 

«Όσον αφορά την κατάσταση γύρω από την διπλωματική μας αποστολή στην Τουρκία και τον πρέσβη μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του ρωσικού απεσταλμένου και όλων των μελών του προσωπικού της πρεσβείας καθώς και του προσωπικού των ρωσικών εταιρειών και ξένους οργανισμούς των οποίων τα γραφεία της Τουρκίας φιλοξενούν σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και το πνεύμα των διμερών μας σχέσεων», είχε επισημάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου, στέλνοντας μήνυμα πως οτιδήποτε συμβεί σε Ρώσο αξιωματούχο υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση της Άγκυρας.

Αντιλαμβάνεστε πως η Τουρκία, μετά τις οικονομικές συμφωνίες και τις στρατιωτικές αγορές από τον Πούτιν, βρίσκεται υπό ρωσική ομηρία. Η «Αρκούδα» μπορεί ανά πάσα στιγμή, τόσο οικονομικά, όσο και στρατιωτικά, να πλήξει την Τουρκία ανεπανόρθωτα. 

ΦΩΤΟ eurokinissi