Το Ισραήλ θα μπορεί εάν το επιθυμεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα φιλοξενηθεί το 2026 στη Βιέννη, καθώς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης ψήφισαν σήμερα υπέρ της υιοθέτησης νέων κανόνων που επιτρέπουν τη συμμετοχή σε όλες τις χώρες.
Τα μέλη της Ένωσης, που συνεδρίασαν στην έδρα της στη Γενεύη, ενέκριναν “μια σειρά τροποποιήσεων” του διαγωνισμού με στόχο “να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την ουδετερότητα” της εκδήλωσης, καθιστώντας έτσι νόμιμη τη συμμετοχή κάθε μέλους της που το επιθυμεί. Δεν διεξήχθη καμία “πρόσθετη ψηφοφορία” σχετική με “τη συμμετοχή στον διαγωνισμό” του 2026.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, τέσσερις χώρες ανέφεραν ότι αποσύρουν τη συμμετοχή τους: η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Σλοβενία.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας RTVE ανακοίνωσε πως θα μποϊκοτάρει την Eurovision τον Μάιο του 2026, μετά την απόφαση των μελών της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης να επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει να συμμετέχει στον διάσημο μουσικό διαγωνισμό. «Το RTVE ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ισπανίας από τον διαγωνισμό Eurovision μετά τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της 95ης Γενικής Συνέλευσης της EBU στη Γενεύη, που κατέληξαν στην παραμονή του Ισραήλ», επισήμανε η ισπανική τηλεόρασης σε ένα δελτίο Τύπου.
Την ίδια ώρα, η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού, όπως ανακοίνωσε απόψε το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Avrotros, επικαλούμενο μια «ασυμβατότητα» των αξιών της με τη συμμετοχή του Ισραήλ. «Αφού ζύγισε όλες τις πλευτές, το Avrotros συμπεραίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η συμμετοχή δεν είναι συμβατή με τις θεμελιώδιες αξίες του οργανισμού μας», ανέφερε.
Η ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE δεν θα συμμετάσχει επίσης και δεν θα μεταδώσει τον διαγωνισμό. Όπως εξήγησε, η απόφαση αυτή ελήφθη “λόγω των τρομακτικών ανθρώπινων απωλειών στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση που συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τόσων αμάχων”. Η RTE σημείωσε ότι “ανησυχεί βαθύτατα για τις στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα (…) και την επίμονη άρνηση (σ.σ. των ισραηλινών αρχών) να επιτρέψουν την πρόσβαση διεθνών δημοσιογράφων” στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ακολούθησε ανακοίνωση της σλοβενικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTV ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
Ο πρόεδρος Χέρτσογκ χαιρετίζει την απόφαση
Η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ KAN μετέδωσε ότι η χώρα θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2026.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, σε μια πρώτη αντίδραση, χαιρέτισε την απόφαση της EBU με την οποία επιτρέπεται η συμμετοχή της χώρας του στη Eurovision, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ “δικαιούται να εκπροσωπείται σε όλες τις σκηνές του κόσμου”.
“Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι το Ισράηλ θα συμμετάσχει άλλη μια φορά στη Eurovision (…) και ελπίζω ότι αυτός ο διαγωνισμός θα παραμείνει μια εκδήλωση που προωθεί τον πολιτισμό, τη μουσική, τη φιλία μεταξύ των εθνών και τη διασυνοριακή πολιτιστική κατανόηση. Ευχαριστώ σε όλους τους φίλους που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ να συνεχίσει να συμβάλλει και να διαγωνίζεται στη Γιουροβίζιον”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -KEYSTONE)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση για τον Σήφη Βαλυράκη – “Ήταν θαρραλέος, Δημοκράτης και Πατριώτης”
- Στην Ινδία Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα – Την Τρίτη, η διμερής σύνοδος κορυφής για την εταιρική σχέση ΕΕ-Ινδίας
- Επικίνδυνες «ρωγμές» στις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας; Δηλώσεις «φωτιά» του Ρώσου πρέσβη στο Λονδίνο
- Φρίκη στη Βρετανία: Πρώην δημοτικός σύμβουλος παραδέχθηκε πως νάρκωνε και βίαζε την πρώην σύζυγό του
- Προσωρινή μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ
- Κακοκαιρία: Ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής και ριπών ανέμου σε πολλές περιοχές της Αττικής -175 mm στου Παπάγου
- Τρομερός Ζίβκοβιτς πριν το ματς με την Μπέτις: «Είμαστε ο ΠΑΟΚ, απόψε θα τους “φάμε”», vid
- Μελόνι: Τι δήλωσε για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ
- Εντοπίστηκε στην Κυψέλη 13χρονη ανήλικη που το είχε σκάσει από το σπίτι της – Έγιναν 3 συλλήψεις
- Σε απόγνωση Ουκρανοί πολίτες με τα μπλακάουτ – Τι αναφέρεται για τον Ζελένσκι









