Χαμός: Οι ελβετικές τράπεζες αποδεσμεύουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία παρά τις κυρώσεις

Τι μεταδίδεται

Από τα τέλη του περασμένου έτους, μικρές ιδιωτικές τράπεζες στην Ελβετία επιτρέπουν στους πελάτες τους να μεταβιβάζουν μετοχές σε ρωσικές εταιρείες προκειμένου να απελευθερωθούν από τις δυτικές κυρώσεις. Αυτό είπαν στη ρωσική εφημερίδα  Vedomosti  συνομιλητές σε δύο εγχώριους μεσίτες και τρία δικηγορικά γραφεία.

Ορισμένες ελβετικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής που επιτρέπει στους ιδιώτες επενδυτές να μετατρέπουν τους ρωσικούς ADR τίτλους τους, οι συναλλαγές των οποίων έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων στην Ελβετία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Το κόλπο είναι ότι παραιτούνται από την ιδιότητα του ονομαστικού κατόχου τίτλων που έχουν μετατραπεί.

Οι ελβετικές τράπεζες παρουσιάζουν αυτό το τολμηρό σχέδιο ως έναν τρόπο για τους Ρώσους και ξένους επενδυτές να απελευθερώσουν περιουσιακά στοιχεία που μπλοκάρονται από τις δυτικές κυρώσεις, ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον, από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Στο εξωτερικό, περισσότερες από 30 ρωσικές εταιρείες έχουν εκδώσει τέτοια έγγραφα ADR. Οι ADR είναι αποδείξεις αποθετηρίου για ρωσικές μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο αντί για πραγματικές μετοχές. Οι τράπεζες των ΗΠΑ τα εκδίδουν και αποθηκεύουν τις αρχικές μετοχές σε ένα αποθετήριο σε μια ρωσική τράπεζα. Αυτό είναι σύνηθες όταν οι εταιρείες δεν είναι εισηγμένες στο εγχώριο χρηματιστήριο.

Ωστόσο, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων, η Ρωσία έχει τερματίσει πολλά από αυτά τα προγράμματα ΕΕΔ για δυτικούς επενδυτές. Για να αποφευχθεί μια αναγκαστική πώληση, πρέπει να μετατρέψουν τα ADR τους σε πραγματικές κοινές μετοχές. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό δεν ήταν εύκολο για τους Ελβετούς επενδυτές.

Ρωσική δικηγορική εταιρεία  μπόρεσε τελικά να λάβει άδεια για να μεταφέρει τις μετοχές του πελάτη της στον λογαριασμό του σε έναν μη εγκεκριμένο Ρώσο μεσίτη, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της. Τον Νοέμβριο του 2023, η εταιρεία κατάφερε να πείσει την τράπεζα ότι οι περιορισμοί της Ελβετίας και της ΕΕ δεν εμποδίζουν μια τέτοια μεταφορά. Ορισμένοι πελάτες ελβετικής δικηγορικής εταιρείας έκαναν επίσης χρήση αυτού του μηχανισμού.

Δικαστήριο ΕΕ: Εκτός λίστας κυρώσεων δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι -Ξεπαγώνουν τα κεφάλαιά τους

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε σήμερα ότι δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι πρέπει να αφαιρεθούν από τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ

«Κανένας από τους λόγους που αναφέρονται δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένος και επομένως η ένταξή τους στη λίστα των κυρώσεων δεν ήταν αιτιολογημένη», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο που έκρινε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιθανόν να έχει λόγους να καταδείξει ότι οι δύο Ρώσοι έχουν στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (αυτό) δεν αποδεικνύει ότι οι δύο άνδρες ενδεχομένως να έχουν υποστηρίξει ενέργειες ή πολιτικές κατά της Ουκρανίας ή ότι έχουν στηρίξει οικονομικά τους Ρώσους υπεύθυνους για την λήψη αποφάσεων.

Οι οικονομικοί πόροι και τα κεφάλαια αμφότερων των ανδρών πάγωσαν μετά την επιβολή περιορισμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και λόγω της σχέσης τους με τον Ρώσο πρόεδρο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δισεκατομμυριούχοι δεν θα έπρεπε να έχουν περιληφθεί στη λίστα από τον Φεβρουάριο 2022 ως τον Μάρτιο 2023.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν υποστηρίξει ότι και οι δύο άνδρες, ως μέτοχοι της Alfa Group, παρείχαν οικονομική στήριξη σε Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην Ουκρανία.

Απόφαση της ΕΕ τον Μάρτιο του 2023 επέβαλε εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος των δύο ανδρών, οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά της απόφασης.

ΠΗΓΗ:  Vedomosti / ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί