ΧΑΜΟΣ και στην Μέση Ανατολή με Ουκρανία!!! Η Ρωσία «ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ» παντού την Δύση

Οι πολιτικοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη οδηγούν τους λαούς τους σε φτώχεια, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος δείχνει να συσπειρώνεται γύρω από άλλο κέντρο εξουσίας και όχι αυτό των διεθνιστών…

Μια ανάλυση του Seyed Alireza Mousavi από το γερμανόφωνο Russia Today.

Ο απόηχος του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται πλέον ξεκάθαρα αισθητός στην Μέση Ανατολή. Η ξέφρενη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανάγκασε τους παραγωγούς πετρελαίου στην περιοχή να τοποθετηθούν σε αυτή τη σύγκρουση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ήδη καλέσει ανεπιτυχώς την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο, προκειμένου να καταστήσουν ρεαλιστικό το μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου. Ως εκ τούτου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε στις χώρες του Κόλπου στα μέσα Μαρτίου για να τις πείσει να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, τελείωσε το ταξίδι του στο Ριάντ και στο Άμπου Ντάμπι με άδεια χέρια.

Η Σαουδική Αραβία, ως ηγετικό μέλος του καρτέλ του ΟΠΕΚ, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι επί του παρόντος οι μόνοι δύο παραγωγοί πετρελαίου με σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν την αγορά σύμφωνα με τις επιθυμίες της Δύσης – σε αντίθεση με το Ιράκ, για παράδειγμα, που βρίσκεται στο όριο των δυνατοτήτων του.

Εντούτοις, ο ΟΠΕΚ έχει ήδη ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας. Η συμμαχία εμμένει στο σχέδιό της για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, όπως ορίστηκε στο αποκορύφωμα των περιορισμών για τον COVID-19. Εκείνη την εποχή, η παραγωγή είχε περιοριστεί σοβαρά λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης. Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία θέλουν να τηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Ρωσία. Η συμμαχία με την Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ΟΠΕΚ, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο των τιμών και να εγγυηθεί σταθερά έσοδα.

Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση στην Υεμένη έχει επίσης λάβει παγκόσμια διάσταση μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς η Δύση πιέζει για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα κράτη του Κόλπου, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από την ρωσική ενέργεια. Οι Ansarollah (Houthis) της Υεμένης έχουν πρόσφατα εντείνει τις επιθέσεις αντιποίνων τους σε πετρελαιοπηγές στην Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε πρόσφατα ότι η ικανότητά της να διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι πλέον εγγυημένη υπό το φως των επιθέσεων των Χούτι στην Aramco.

Τα κράτη του Κόλπου αισθάνονται εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένα από τις ΗΠΑ, επειδή περίμεναν περισσότερη υποστήριξη από την Δύση στην σύγκρουση της Υεμένης. Η Σαουδική Αραβία έχει επί του παρόντος άλλες προτεραιότητες, δηλαδή την άμυνα κατά του Ιράν στην περιοχή. Οι συνομιλίες της Βιέννης για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν βρίσκονται στα πρόθυρα μιας σημαντικής επιτυχίας. Οι Αμερικανοί ξαφνικά συνεργάζονται με τους Ιρανούς πιο εποικοδομητικά από το συνηθισμένο γιατί θέλουν να σταθεροποιήσουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί μετά τις σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στα μάτια της Σαουδικής Αραβίας, η Ρωσία δεν είναι μόνο ένας πιθανός προμηθευτής όπλων, αλλά και η μόνη μεγάλη χώρα που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο Ιράν. Οι χώρες του Κόλπου δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ, ειδικά μετά την σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή, για να επικεντρωθούν στην αντιπαλότητα με την Κίνα και την Ρωσία σε παγκόσμια κλίμακα. Με άλλα λόγια, η αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή δημιούργησε ένα κλίμα για τους (σ.σ. πρώην;;;) συμμάχους των ΗΠΑ, στο οποίο δεν ισχύουν πια τα αυτονόητα του παρελθόντος (σ.σ. ασφάλεια και στήριξη από την Ουάσινγκτον). Από αυτή την άποψη, τα κράτη του Κόλπου δεν ήθελαν να αναλάβουν τον κίνδυνο να συμμετάσχουν στην σύγκρουση στην Ουκρανία για τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Δύσης.

Η Τουρκία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα με το Ισραήλ, η χώρα έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Τουρκία προμηθεύεται επίσης τα δύο τρίτα των εισαγωγών σιταριού της από εκεί. Ωστόσο, η Δύση βλέπει την Τουρκία ως εναλλακτική λύση στο εγγύς μέλλον για να γίνει ο κόμβος πετρελαίου και φυσικού αερίου για την Ευρώπη, αντικαθιστώντας την Ρωσία (σ.σ. ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΥΤΗ). Αυτό προέκυψε επίσης από μια ανάλυση από το Ίδρυμα Konrad-Adenauer (KAS). «Με την ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας να γίνεται τώρα όλο και πιο ρεαλιστική», η Τουρκία μπορεί να τοποθετηθεί ως ενεργειακός κόμβος. Η παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας ενόψει των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να προσφέρει μια «ευκαιρία» στο Ισραήλ να προμηθεύσει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη.

Το Ισραήλ προμηθεύει ήδη με αέριο την Ιορδανία και την Αίγυπτο, και ένας υποθαλάσσιος αγωγός σχεδιάζεται να φέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα απευθείας στην Ευρώπη μέσω Κύπρου. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε από καιρό αποσύρει την υποστήριξή της σε αυτά τα σχέδια για τον λεγόμενο «αγωγό EastMed» – ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

(…)

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο κόσμος έχει εμπλακεί σε έναν παγκόσμιο αγώνα για ενεργειακούς πόρους. Το επίκεντρο είναι και πάλι στην Μέση Ανατολή (σ.σ. στην οποία ανεβαίνει το κύρος της Ρωσίας σε αντίθεση με εκείνο των ΗΠΑ).

photo bloomberg/japantimes

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί