Bloomberg: Η ηλικία και το βάρος του Τραμπ κάνουν τον Covid ιδιαίτερα επικίνδυνο για αυτόν

Άρχισαν τα...περίεργα δημοσιεύματα με αφορμή την προσβολή του Τραμπ από κορωνοϊό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι 74 ετών και υπέρβαρος, στοιχεία που των τοποθετούν αυτόματα στην κατηγορία των ασθενών υψηλού κινδύνου και βάζουν την κατάσταση της υγείας του στο προσκήνιο, ιδιαίτερα τώρα που νόσησε από τον κορωνοϊό, ένα μήνα πριν τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η θετική διάγνωση για τον ένοικο του Λευκού Οίκου αλλά και της Πρώτης Κυρίας, Μελάνια Τραμπ, μπλοκάρουν τη διαδικασία της – ήδη χαοτικής – εκστρατείας ενόψει των εκλογών, που για πολλούς αποτελούν ουσιαστικά δημοψήφισμα για τους χειρισμούς του στην υγειονομική κρίση.

Η ηλικία, το βάρος και το φύλο του Τραμπ τον καθιστούν πιο ευάλωτο σε σχέση με τη σύζυγό του, η οποία είναι 24 χρόνια νεότερη. Ακόμη και στην ηλικία του, η πλειονότητα των ασθενών εμφανίζει μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να είναι μην έχουν απαντήσεις γιατί κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να αρρωσταίνουν σοβαρά.

«Ο κορωνοϊός μοιάζει να παίζει ρώσικη ρουλέτα», δήλωσε ο Μπράιαν Όλιβερ, ειδικός στις αναπνευστικές παθήσεις στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ. «Μπορεί να επηρεαστούν όλοι πολύ άσχημα, αλλά γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεαστούν και να νοσήσουν σοβαρά».

Δεν έχει καταστεί σαφές, εάν ο πρόεδρος έχει συμπτώματα, όμως, η πρώτη κυρία μέσω tweet έσπευσε να διαβεβαιώσει πως εκείνη και ο σύζυγός της «αισθάνονται καλά». Αν και ο Τραμπ έχει απορρίψει ορισμένα προληπτικά μέτρα όπως η μάσκα, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στην Ουάσινγκτον, αυτός και η Μελάνια Τραμπ σχεδιάζουν να παραμείνουν στον Λευκό Οίκο «κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης», δήλωσε ο προσωπικός γιατρός του προέδρου.

Τα άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών είναι πέντε φορές πιο πιθανό να νοσηλευτούν και 90 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτά των 18 έως 29 ετών. Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 54% των θανάτων από Covid-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Δείκτης μάζας σώματος
Ο δείκτης μάζας σώματος του Trump, ο δείκτης που προκύπτει με βάση το ύψος και το βάρος και που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη μέτρηση του σωματικού λίπους, δημιουργεί επίσης πιθανούς κινδύνους. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου check-up τον Ιούνιο, ο πρόεδρος με ύψος 1.90 ζυγίζει 110 κιλά, δίνοντας του δείκτη μάζασ σώματος 30,5.

Αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της θνησιμότητας Covid δεν είναι απόλυτα συσχετιζόμενη, μια ανάλυση των παγκόσμιων δεδομένων που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο έδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από το Covid-19, σε σύγκριση με τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος στο φυσιολογικό εύρος.

Μεταξύ περίπου των 17.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν από κορωνοϊό στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα ήταν παχύσαρκοι, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη.

«Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, οι άνδρες με ανθυγιεινό τρόπο ζωής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και δεν είναι μόνο η παχυσαρκία η παράμετρος κινδύνου, αλλά και οι άλλοι παράγοντες που συμβαδίζουν με την παχυσαρκία, ιδιαίτερα η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης», δήλωσε ο Γκάρι Γουίτερτ, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής της στο Freemason Foundation Center for Men’s Health στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Ο Τραμπ θα έχει, ασφαλώς, πρόσβαση σε κορυφαία ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη και με έναν ετήσιο μισθό που τον βάζει στην κορυφαία κατηγορία των Αμερικανών, ανήκει σε μια δημογραφική ομάδα που τα πήγε καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο πρόεδρος επίσης δεν πίνει ή καπνίζει, κάτι που θα βελτιώσει την γενική εικόνα της υγείας του. Ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας ή θανάτου αυξάνεται απότομα σε ηλικιωμένους ασθενείς με προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

(newmoney – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί