• Αρχική
  • Άρθρα
  • Bank of America: Οι χρηματιστηριακές αγορές πιθανόν να συντρίβουν το 2022 – Οι καταλύτες του κραχ

Bank of America: Οι χρηματιστηριακές αγορές πιθανόν να συντρίβουν το 2022 – Οι καταλύτες του κραχ

bank usa unsplash
Το πληθωριστικό σοκ του 2021 αναμένεται να διαδεχθεί το σοκ της αύξησης των επιτοκίων.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η Bank of America σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των αγορών το 2022.


Όπως αναφέρει, το πληθωριστικό σοκ του 2021, που ακολούθησε το υφεσιακό σοκ του 2020, αναμένεται να διαδεχθεί το σοκ της αύξησης των επιτοκίων.
Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική παγκοσμίως θα αυστηροποιηθούν, με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων να καθοδηγούνται από τα επιτόκια (το QE στις ΗΠΑ τερματίζεται, απειλή παραμένει η αντεστραμμένη καμπύλη σε ό,τι αφορά τα ομόλογα) και τα εταιρικά κέρδη.
Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με την BofA, οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων το 2022 μάλλον θα επιβραδυνθούν.
Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, πλην Κίνας…
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων εκ μέρους της Fed θα οδηγήσουν το αμερικανικό δεκαετές στο 2%.
Δολάριο, πετρέλαιο και χρυσός θα συνεχίσουν ανοδικά…

Η χρονιά που έπεται…

Το επενδυτικό σκηνικό του 2021-2022 θα προσομοιάζει με την περίοδο του πρώιμου στασιμοπληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του ’60 – αρχές δεκαετίας του ’70:
Υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, Βιετνάμ, εμφύλιες αναταραχές, αυστηροποίηση νομισματικής πολιτικής.
Νικητές του «στασιμοπληθωρισμού» στα τέλη της δεκαετίας του ’60-70 ήταν τα ακίνητα, τα εμπορεύματα, τα μετρητά και οι αναδυόμενες αγορές.
Χαμένοι ήταν τα ομόλογα, οι τράπεζες, οι μετοχές και η τεχνολογία.
Το 2020 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από χαμηλά επιτόκια, πληθωριστικές πιέσεις, απορρύθμιση, απομονωτισμό.
Η ευαισθησία των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με τη ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες ήταν εξαιρετικά υψηλή την τελευταία δεκαετία – και έχει αρχίσει μια παγκόσμια μείωση ρευστότητας
(G5: από 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 0,1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2022).
Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο μοντέλο ανάπτυξης των EPS της BofA κορυφώθηκε στο 40% τον Ιούνιο, επί του παρόντος «τρέχει» περίπου στο 30% και εκτιμάται περαιτέρω επιβράδυνση των EPS σε <10% το α’ τρίμηνο του 2022.
Πάντως, η ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα μπορούσε να συνεχιστεί, εάν καταστεί σαφές από το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους ότι η Fed είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τα πραγματικά επιτόκια αρνητικά, ακολουθώντας μια λογική του τύπου «too big to fail».
Από την άλλη, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Fed να παραμείνει «hawkish» ακόμα και αν η Wall Street «διορθώσει».
Πρόσθετη ανησυχία προκαλούν η πιθανή αστάθεια στην αγορά ομολόγων στις αναδυόμενες οικονομίες, τυχόν κραχ σε παράγωγα κρυπτονομισμάτων, γεωπολιτικά γεγονότα που σχετίζονται με την Κίνα και την Ταϊβάν και ο περιορισμός της ρευστότητας εις βάρος των ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων.

bankingnews/ photo

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.