Αυτός σκοπεύει να πολεμήσει το σχέδιο Μπάιντεν για αύξηση φόρων και δημόσιες επενδύσεις

Ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, μειοψηφικής πλέον και στο σώμα αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου, δεσμεύθηκε χθες Πέμπτη ότι «θα πολεμήσει σε κάθε βήμα του» το γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές,

που παρουσίασε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βασίζεται σε οριακές πλειοψηφίες στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου για να επιτύχει την υιοθέτησή του.

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να επενδυθούν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε οκτώ χρόνια στις υποδομές, σχέδιο που συνδυάζεται με τον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και με την πρόθεσή του να δημιουργηθούν «εκατομμύρια θέσεις εργασίας». Σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις αυτές αυξάνοντας τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 21% στο 28%.

Ο Λευκός Οίκος λέει πως θέλει να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο με αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα, καθώς αφορούν τους ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων.

Η προοπτική αυτή μοιάζει ελάχιστα πιθανή αν κανείς ακούσει τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία: ο κ. Μακόνελ βλέπει στο σχέδιο έναν «Δούρειο Ίππο» που κρύβει αυξήσεις φόρων.

«Νομίζω ότι το σχέδιο που ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή, όσο κι αν θα μας άρεσε να καταπιαστούμε με το θέμα των υποδομών, δεν θα υποστηριχθεί από τη δική μας πλευρά διότι εκτιμώ (…) ότι το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η οικονομία μας αυτή τη στιγμή είναι μια γιγαντιαία αύξηση των φόρων που θα βαρύνουν όλους τους παραγωγικούς τομείς της», είπε ο γερουσιαστής χθες Πέμπτη.

«Θα τους πολεμήσω σε κάθε βήμα, διότι θεωρώ ότι αυτή είναι η λάθος συνταγή για την Αμερική», πρόσθεσε ο κ. Μακόνελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πολιτεία του, το Κεντάκι.

Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει να δαπανηθούν «περισσότερα χρήματα για ηλεκτρικά οχήματα από ό,τι για τους δρόμους και τις γέφυρες», ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP.

Οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αλλά οι πλειοψηφίες τους είναι εύθραυστες, κυρίως στη Γερουσία, όπου υπάρχει ισοψηφία (50-50) και σε περίπτωση αδιεξόδου τον γόρδιο δεσμό μπορεί να τον κόψει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Ωστόσο, με δεδομένο το μέγεθος του πακέτου, κανονικά οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 60 ψήφους για να επιτύχουν την έγκρισή του από την ολομέλεια.

Πάντως για ορισμένες διαστάσεις που συνδέονται με τον προϋπολογισμό, αρκεί απλή πλειοψηφία. Αυτό έκαναν όταν χρειάστηκε να εγκρίνουν το πρόγραμμα τόνωσης της δραστηριότητας, που προέβλεπε δαπάνες 2 τρισεκ. δολαρίων. Μπορεί να αποπειραθούν να το επαναλάβουν στα μεγάλα έργα υποδομών.

Αυτό όμως προϋποθέτει πως όλα τα μέλη της ΚΟ των Δημοκρατικών ανεξαιρέτως θα τηρήσουν την κομματική γραμμή, ακόμη και ορισμένα κεντρώα στελέχη που θα μπορούσαν να εκφράσουν επιφυλάξεις.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η πλειοψηφία των Δημοκρατικών είναι λίγο πιο άνετη – αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν αντέχει παρά ελάχιστες αποσκιρτήσεις –, η πρόεδρος του σώματος Νάνσι Πελόσι ευελπιστεί ότι το πρόγραμμα του Τζο Μπάντεν θα έχει υιοθετηθεί στις αρχές του Ιουλίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί