Αυστραλία: Δεν θα στηρίξει τις ΗΠΑ αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Κίνας – Ταϊβάν

Ο υπουργός Άμυνας στην Αυστραλία Ρίτσαρντ Μάρλες δήλωσε ότι η χώρα του δεν είχε εγγυηθεί στις ΗΠΑ ότι θα συνδράμει σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση με την Ταϊβάν με αντάλλαγμα τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια.

Σε απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες για την επιρροή της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ηγέτες της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν στις 13 Μαρτίου ότι η Καμπέρα θα αγοράσει τα αμερικανικά πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια κλάσης Virginia.

Στις 17 Μαρτίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 220 πυραύλων cruise Tomahawk αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ωστόσο, παρά την αναπτυσσόμενη στρατιωτική σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων της AUKUS, η υποστήριξη από την Αυστραλία δεν είναι άνευ όρων και δεν θα επεκταθεί στη βοήθεια του αμερικανικού στρατού στην Ταϊβάν σε περίπτωση πιθανής εισβολής από την Κίνα.

«Απολύτως όχι, και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ξεκάθαρος από αυτό», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη του.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αυστραλία και την Κίνα είχαν φτάσει σε «ιστορικό χαμηλό» τα τελευταία χρόνια, ωστόσο φαίνεται να έχουν μπει πλέον σε μια περίοδο ανάκαμψης μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. Η Κίνα αποδοκιμάζει την συμμαχία AUKUS και την αγορά πυρηνικών υποβρυχίων από την Καμπέρα. Ωστόσο, η Αυστραλία φαίνεται πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε οποιαδήποτε σύγκρουση που θα βάλει σε κίνδυνο την οικονομία της και το έδαφός της.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times / onalert / photo freepik

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί