Αυστραλία: Ακυρώθηκαν οι καταδίκες γυναίκας που πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών της

Μια γυναίκα που φυλακίστηκε για 20 χρόνια για τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών της και έλαβε χάρη τον Ιούνιο, είδε τις καταδίκες της να ακυρώνονται από την Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας την Πέμπτη, με τον δικηγόρο της να λέει ότι σχεδιάζει να διεκδικήσει «σημαντική» αποζημίωση.

Η Kathleen Folbigg καταδικάστηκε το 2003 για τη δολοφονία τριών από τα παιδιά της και για ανθρωποκτονία για τον θάνατο του τέταρτου της παιδιού.

Η Φόλμπιγκ υποστήριξε ότι ήταν αθώα και είπε ότι τα παιδιά είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, από το 1989 έως το 1999.

Το 2019, μια αρχική έρευνα για την υπόθεση επιβεβαίωσε την ενοχή της Folbigg. Αλλά το 2022, μια δεύτερη έρευνα με επικεφαλής έναν πρώην δικαστή βρήκε νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δύο από τα παιδιά είχαν μια γενετική μετάλλαξη που μπορεί να προκάλεσε το θάνατό τους.

Η Φόλμπιγκ αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αφού της δόθηκε χάρη.

«Είμαι ευγνώμων που η επικαιροποιημένη επιστήμη και η γενετική μου έδωσαν απαντήσεις για το πώς πέθαναν τα παιδιά μου», είπε η Φόλμπιγκ στους δημοσιογράφους έξω από ένα εφετείο ποινικών δικαστηρίων στο Σίδνεϊ.«Ωστόσο, ακόμη και το 1999, είχαμε νομικές απαντήσεις για να αποδείξουμε την αθωότητά μου. Αγνοήθηκαν και απορρίφθηκαν», είπε. «Το σύστημα προτίμησε να με κατηγορήσει παρά να αποδεχτεί ότι μερικές φορές, τα παιδιά μπορεί και πεθαίνουν ξαφνικά, απροσδόκητα και αποκαρδιωτικά».

Η δικηγόρος της Folbigg, Rhanee Rego, είπε ότι η νομική της ομάδα ετοίμαζε αξίωση για «σημαντική» αποζημίωση για την παράνομη φυλάκισή της.

«Δεν είμαι διατεθειμένη να το υπολογίσω, αλλά θα είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε σημαντική πληρωμή που έχει γίνει στο παρελθόν», είπε.


Η υπόθεση, η οποία βασιζόταν κυρίως σε έμμεσες αποδείξεις, προκάλεσε διαμάχη μεταξύ επιστημόνων και στατιστικολόγων, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν στην εκστρατεία για την απελευθέρωση της Folbigg.

«Αν και υπήρχαν νέα επιστημονικά στοιχεία (το 2019) … οι βασικές επιστημονικές αρχές δεν τηρήθηκαν από την ώρα της δίκης», δήλωσε η Anna-Maria Arabia, διευθύνουσα σύμβουλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών. «Μην κάνετε λάθος… χωρίς μεταρρύθμιση του νόμου, αυτού του είδους οι δικαστικές αδικίες θα συνεχιστούν.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί