Αύριο το πρώτο δημοψήφισμα παγκοσμίως για την υποχρεωτικότητα του «Πράσινου Πιστοποιητικού»

Οι Αντιτιθέμενοι στον Νόμο Covid μιλούν για Απαρτχάϊντ και για μία κοινωνία δύο ταχυτήτων

Στις κάλπες προσέρχοντα αύριο Κυριακή οι Ελβετοί για να αποφασίσουν για μία σειρά τροποποιήσεων του σχετικού νόμου με τον κορoνοϊό, στο πλαίσιο δημοψηφίσματος.

Κυρίαρχο θέμα αποτελεί η έγκριση του περίφημου «Πράσινου Πιστοποιητικού», όπως μεταδίδει η La Stampa. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που θα διεξαχθεί Δημοψήφισμα για το «Πράσινο Πιστοποιητικό», ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελβετία  αποφασίζει δημοψήφισμα για την λήψη μέτρων σχετικά με τον κορονοϊό.

Στις 13 Ιουνίου ο νόμος για τον κορονοϊό ενεκρίθη από τους Ελβετούς με ποσοστό άνω του 60% των ψήφων. Αύριο οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για την υποχρεωτικότητα του «Πράσινου Πιστοποιητικού», η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο περί covid.

Κατά την προεκλογική περίοδο σημειώθηκαν βιαιότητες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω covid, σύμφωνα με το ertnews. gr.

Οι αντι-covid διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις είναι όλο και πιο συχνές στην Ελβετία -χώρα υπόδειγμα σε θέματα δημοκρατίας και συναίνεσης- με πρωτοστατούντες τους “freedom ringers”, οι οποίοι είναι κατά κανόνα άνδρες ντυμένοι με λευκά πουκάμισα, στολισμένα με λουλούδια, φέρουν στον λαιμό κουδούνια όμοια με των αγελάδων. Σύμφωνα δε με τους κοινωνιολόγους, στις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες συμμετέχουν πολίτες κάθε κατηγορίας και τάξης, οι περισσότεροι πάντως είναι νέοι άνδρες, δεξιάς πολιτικής κατεύθυνσης. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει «σηκώσει» φράγματα γύρω από την έδρα της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, δια παν ενδεχόμενο».

Οι Αντιτιθέμενοι στον Νόμο Covid μιλούν για Απαρτχάϊντ και για μία κοινωνία δύο ταχυτήτων. Τα πολιτικά κόμματα είναι όλα υπέρ του Νόμου με εξαίρεση το Ελβετικό Λαϊκό κόμμα, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κόμμα της Ελβετίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του «ΝΑΙ» στον Νόμο Covid και το «Πράσινο Πιστοποιητικό», πάντως τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι Ελβετοί την Κυριακή.

(imerisia. gr / photo: unsplash)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί