Αξιωματούχος ΗΠΑ “Ο κίνδυνος αμερικανικής χρεωκοπίας θα υπονομεύσει την ικανότητα της G7 στη διαμόρφωση του κόσμου”

Χάνουν διαρκώς την ισχύ και την επιρροή τους οι ΗΠΑ και αυτό αποτυπώνεται με δηλώσεις αλλά και με κινήσεις δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών από τη σινορωσική πλευρά.

Η κατάσταση σχετικά με το όριο χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών και το ενδεχόμενο η αμερικανική κυβέρνηση να αθετήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις υπονομεύει την ικανότητα των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τον κόσμο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι το ανώτατο όριο χρέους υπονομεύει την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο και τη συνεχιζόμενη κεντρική θέση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πλήρη πίστη του Υπουργείου Οικονομικών.

«Όλα αυτά μειώνουν την ικανότητα της Αμερικής να ηγείται, μειώνουν την ικανότητά μας να κάνουμε πράγματα όπως να επιβάλλουμε σκληρές κυρώσεις όπως αυτές που θα επιβάλουμε αύριο, οι οποίες βασίζονται σε αυτή τη συνεχή κεντρική θέση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, θα υπονομεύσουν την ικανότητα της G7 να συνεχίσει πραγματικά να διαμορφώνει τον κόσμο και να προσφέρει για τους δικούς της πολίτες, αλλά και για τους πολίτες του κόσμου ευρύτερα», είπε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες βρίσκονται επί του παρόντος σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση του ορίου χρέους προτού η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινδυνεύσει να χρεοκοπήσει από τον Ιούνιο. Οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους συνεχίζονται εδώ και μήνες, αλλά μόνο τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα έχουν ενταθεί με τα δύο μέρη να φαίνεται να κάνουν κάποια κίνηση προς μια επικείμενη συμφωνία. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση. Οι ΗΠΑ λειτουργούν υπό «έκτακτα μέτρα» από τον Ιανουάριο, οι επείγουσες προσπάθειες που η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen έχει υποδείξει ότι θα αρχίσουν να παραπαίουν ήδη από την 1η Ιουνίου.

Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G7 στην Ιαπωνία αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά ανέβαλε τα ταξίδια του στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα υπό το φως της κρίσης ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στην Ιαπωνία υποτίθεται ότι θα ήταν μέρος μιας ευρύτερης επίσκεψης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, η οποία περιελάμβανε στάσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα και την Αυστραλία.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε περαιτέρω στους δημοσιογράφους ότι το ταξίδι του Μπάιντεν θα δει τον αμερικανό αρχιστράτηγο να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, καθώς και να δείξει έναν «ιστορικό βαθμό ενότητας» στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. «Πιστεύω ότι αυτό που θα δείτε είναι, και πάλι, ένας ιστορικός βαθμός ενότητας σε όλη την G7, σε μια σειρά θεμάτων, αλλά είναι σημαντικό και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για τη γλώσσα του ανακοινωθέντος σχετικά με Κίνα.

Σημειώθηκε επίσης ότι η Ομάδα των Επτά θα χρησιμοποιούσε την ευκαιρία για να αποκαλύψει περισσότερες από 300 κυρώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία, εκτός από τη μαύρη λίστα οντοτήτων. Κάποια από τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί .«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν ένα σημαντικό δικό μας πακέτο… Μεταξύ άλλων, αυτό περιλαμβάνει τον εκτεταμένο περιορισμό των κατηγοριών αγαθών που είναι βασικές για το πεδίο της μάχης και επίσης τον αποκλεισμό περίπου 70 οντοτήτων από τη Ρωσία και τρίτες χώρες από το να λαμβάνουν εξαγωγές από τις ΗΠΑ προσθέτοντας στη μαύρη λίστα του Εμπορίου», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν επίσης «πάνω από 300 κυρώσεις των ΗΠΑ» εναντίον ατόμων, οντοτήτων, πλοίων και αεροσκαφών σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, με στόχο την καταστρατήγηση των κυρώσεων και άλλους παράγοντες που βοηθούν στην υποστήριξη της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος.

«Θα επεκτείνουμε επίσης τις αρχές κυρώσεων σε πρόσθετους τομείς της ρωσικής οικονομίας που είναι κλειδί για το στρατιωτικό βιομηχανικό της συγκρότημα και θα επιβάλουμε νέες απαγορεύσεις για να αποτρέψουμε τη Ρωσία να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν θα συζητούσαν όλοι οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος ανέφερε περαιτέρω ότι τα μέρη θα λάβουν μέτρα για να μειώσουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και να απομονώσουν τη Ρωσία οικονομικά.

Επιπλέον, οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου, μεταξύ άλλων μέσω της αποτελεσματικής επιβολής της παρακολούθησης, αποφεύγοντας επίσης τις δευτερογενείς επιπτώσεις και τη διατήρηση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η σύνοδος της G7 θα φιλοξενηθεί από τις 19 έως τις 21 Μαΐου και μια πλειάδα από παγκόσμιους ηγέτες και αξιωματούχους έχουν ήδη πάει στη Χιροσίμα, στην οποία ήδη ομάδες διαμαρτύρονται για το γεγονός.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί