Χρησιμοποιώντας drones και εικόνες του Google Earth, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δίκτυο χωμάτινων καναλιών 4.000 ετών σε αυτό που σήμερα είναι το Μπελίζ . Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στο περιοδικό Science Advances.
«Οι αεροφωτογραφίες ήταν ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό αυτού του πραγματικά ξεχωριστού σχεδίου ζιγκ-ζαγκ γραμμικών καναλιών» που τρέχουν για αρκετά μίλια μέσα από υγροτόπους, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Eleanor Harrison-Buck από το Πανεπιστήμιο του New Hampshire.
Στη συνέχεια, η ομάδα διεξήγαγε ανασκαφές στο καταφύγιο άγριας ζωής στο Crooked Tree του Μπελίζ. Τα αρχαία κανάλια, σε συνδυασμό με λιμνούλες, χρησιμοποιήθηκαν για τη διοχέτευση και τη σύλληψη ειδών γλυκού νερού όπως το γατόψαρο.
Αγκαθωτά δόρατα που βρέθηκαν κοντά μπορεί να ήταν δεμένα σε ξύλα και να χρησιμοποιήθηκαν για να ψαρέψουν ψάρια, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Marieka Brouwer Burg του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.
Τα δίκτυα των καναλιών κατασκευάστηκαν ήδη πριν από 4.000 χρόνια από ημινομάδες στην παράκτια πεδιάδα του Γιουκατάν. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κανάλια χρησιμοποιήθηκαν για περίπου 1.000 χρόνια ή περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου «διαμόρφωσης» όταν οι Μάγια άρχισαν να εγκαθίστανται σε μόνιμα αγροτικά χωριά και άρχισε να αναδύεται μια ξεχωριστή κουλτούρα.
«Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπουμε τόσο μεγάλης κλίμακας τροποποιήσεις του τοπίου τόσο νωρίς – δείχνει ότι οι άνθρωποι έχτιζαν ήδη πράγματα», δήλωσε η αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Claire Ebert, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Στο απόγειο του πολιτισμού των Μάγια, οι άνθρωποι σε αυτήν την περιοχή έχτισαν ναούς, δρόμους, πυραμίδες και άλλα μνημεία . Ανέπτυξαν επίσης πολύπλοκα συστήματα γραφής, μαθηματικών και αστρονομίας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ περισσότερα για αυτήν την εποχή, επειδή υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, είπε ο Έμπερτ.
Αλλά αυτή η νέα μελέτη αποκαλύπτει μια σχέση μεταξύ των παλαιότερων ανθρώπων στο τοπίο και της μεταγενέστερης εμφάνισης του πολιτισμού των Μάγια. Αυτά τα αρχαία κανάλια για την αλίευση ψαριών μπορεί να έπαιξαν ρόλο βοηθώντας τις μετέπειτα πυραμίδες των Μάγια να ανέβουν πάνω από το τροπικό δάσος του Γιουκατάν.
«Αυτό δείχνει τη συνέχεια», δήλωσε ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Τζέρεμι Σάμπλοφ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Σε πρακτικό επίπεδο, τα κανάλια παγίδευσης ψαριών βοήθησαν τους πρώτους ανθρώπους στην περιοχή να διαφοροποιήσουν τη διατροφή τους και να θρέψουν έναν αυξανόμενο πληθυσμό, χτίζοντας τα θεμέλια για μεταγενέστερα πολιτιστικά ύψη.
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ελευθέρα πάλη: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Κουγιουμτσίδης
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια λίστα με ψώνια 3.500 ετών σε μια απροσδόκητη ανακάλυψη
- Έλον Μασκ εναντίον Βρετανίας! Θα γίνει κάτι στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων;
- Συναγερμός στην Ινδία για την αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο – 17 νεκροί
- «Αθήνα χωρίς Αυτοκίνητο»: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου
- Στο Ντουμπάι οι γυναίκες νοιώθουν ασφαλείς να κυκλοφορούν μόνες τους το βράδυ, στη Δύση; vid
- Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σε αποστολές πάνω από την Πολωνία
- Οι οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες – Εκτός λίστας η Ελλάδα
- Σχέδιο δέκα ημερών για την ευλογιά των προβάτων στην Ελλάδα – Τι συζητήθηκε
- Στη φυλακή ο 42χρονος που κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό
Κύρια Θέματα

















