Αψηφούν τις προειδοποιήσεις- Επαφές των ΗΠΑ με Πολωνία και Μολδαβία βάζουν “φωτιά” στην περιοχή

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε χθες Σάββατο στη Μολδαβία αφού πρώτα πέρασε κι από την Πολωνία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε χθες Σάββατο στη Μολδαβία για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη μικρή χώρα που έχει κατακλυστεί από το κύμα των προσφύγων εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία και φοβάται ότι θα είναι το επόμενο κράτος που θα βρεθεί αντιμέτωπο με απειλή επέμβασης της Ρωσίας.

Τονίζεται ότι υπάρχει στη χώρα αυτή επίσης φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, του οποίου την ύπαρξη επεσήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με σκοπό να “καθησυχάσει” τους Μολδαβούς από πιθανή ρωσική απειλή. Κάτι τέτοιο μόνο φωτιές ανάβει στην περιοχή με κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φθάνει στη Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια δοκιμασία για τις κοινωνικές υπηρεσίες της.

Μερικές ώρες πριν από την άφιξή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, αφού συναντήθηκε πριν και με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ.

Η Πολωνία, χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO, έχει υποδεχθεί τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, κάπου 700.000.

Ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την πολωνική πολιτική ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον κινείται για να συγκεντρωθεί ποσό 2,75 δισεκ. δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Φυσικά δεν συζητήθηκε μόνο αυτό.

Ο πόλεμος αναπτέρωσε τις ελπίδες της Μολδαβίας ότι θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσημα την Πέμπτη αίτημα εισδοχής στην ΕΕ, ταυτόχρονα με τη Γεωργία, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, την πρωθυπουργό Νατάλια Γκαβριλίτσα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυρία Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020 με φιλοδυτικό πρόγραμμα, τόνισε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τον Τζουζέπ Μπορέλ, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρούς» κινδύνους για την ασφάλειά της.

Στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, την Τσισινάου, «μπορείτε να ακούσετε τις εκρήξεις των βομβών στην άλλη πλευρά των συνόρων», είπε.

photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί