Απρόσμενη εξέλιξη: Η Κίνα πατάει πόδι στην Μέση Ανατολή! Τίποτα δεν γίνεται τυχαία

Ποιά τα σχέδια για την επόμενη μέρα...

Και ενώ οι ΗΠΑ συζητούν με το Ισραήλ για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην Γάζα (ΕΔΩ), υπάρχει απρόσμενη εξέλιξη, καθώς η Κίνα έρχεται να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για την ειρήνη, έχοντας μάλιστα περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας!

Όπως μεταδίδεται, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Wang Yi, μίλησε για την σύγκρουση με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο εν μέσω φόβων για έναν μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να δεσμευτούν πως θα συνεργαστούν με την Κίνα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, καθώς η Μέση Ανατολή δείχνει τραβάει όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις, προκειμένου να λυθεί από κοινού το μακροχρόνιο πρόβλημα και να επιβληθεί παγκόσμια ειρήνη στρατηγικής σημασίας και ανακωχής!

Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Γουάνγκ μίλησε επίσης με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομολόγους του μετά την πτήση του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας για την Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, στην περιοχή για να συναντηθεί με Άραβες ηγέτες.

Η Κίνα θεωρείται δε από τους μεγαλύτερους προωθητές της κατάπαυσης του πυρός στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ.

Σχέση με το Ιράν

Εκτιμάται πως η Κίνα θα μπορούσε να αξιοποιήσει την στενή σχέση της με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την Χαμάς στην Γάζα και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο!

Κατά αυτόν τον τρόπο θα αποκλιμακώσει την κατάσταση. Οι ΗΠΑ δεν είναι λοιπόν πλέον οι μόνοι που θα καθορίζουν τι θα γίνεται!

Η Κίνα συνιστά τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο του Ιράν και πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στην Γάζα, το Πεκίνο είχε μεσολαβήσει για να τα βρουν Ιράν και Σαουδική Αραβία. Από την πλευρά του το Ιράν δέχεται την Κίνα ως συνομιλητή, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση!

Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια

Σύμφωνα με την Dawn Murphy, αναπληρώτρια καθηγήτρια που μελετά την κινεζική εξωτερική πολιτική στο Εθνικό Πολεμικό Κολέγιο που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η κινεζική κυβέρνηση έχει σχετικά ισορροπημένες σχέσεις με όλους τους παράγοντες της σύγκρουσης και ως εκ τούτου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής!

Φυσικά, μόλις τελειώσουν όλα θα δώσει την τεχνολογία επιτήρησης, καταναγκασμού και ελέγχου και σε αυτή την περιοχή, προκειμένου οι κυβερνήσεις να παρακολουθούν τους πολίτες τους για διατήρηση της ειρήνης, η οποία επιδιώκεται να αποφασιστεί, έστω και προσωρινά!  

Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει θετικές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, τους Άραβες, την Τουρκία και το Ιράν, είπε η ίδια.

Το Ισραήλ αντίθετα έχει εκφράσει ενόχληση για την Κίνα, καθώς το Πεκίνο δεν αποκαλεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση ούτε ανέφερε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Ο Γουάνγκ, για να καλυτερεύσει το κλίμα, είπε αργότερα στο Ισραήλ ότι «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», ωστόσο τόνισε πως οι ενέργειες του Ισραήλ έχουν υπερβεί «το πεδίο της αυτοάμυνας».

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη ισορροπία! Θα τα καταφέρει;;;

Πάντως, η σύγκρουση ξέσπασε σε μια εποχή που η Κίνα παρουσιάζεται ως καλύτερος διαμεσολαβητής (μαζί με την Ρωσία) για τον κόσμο από τις ΗΠΑ. Από τις αρχές του έτους, έχει προωθήσει το όραμα μιας παγκόσμιας τάξης υπό κινεζική ηγεσία, έτοιμη να δώσει απλόχερα την τεχνολογία διακυβέρνησής της σε όλον τον πλανήτη, επικρίνοντας παράλληλα αυτό που θεωρεί αποτυχίες της “ηγεμονικής” ηγεσίας των ΗΠΑ.

Υπάρχει και η άποψη πως το Πεκίνο θα εκμεταλλευτεί την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα ή τα συμφέροντα εκείνων που το διατάζουν!

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί