Απόσχιση Καταλονίας – Άρχισε πάλι η συζήτηση για δημοψηφίσματα στην Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας σε ομιλία στη Βουλή μία εβδομάδα μετά τη «συγχώρεση» των ηγετών που οργάνωσαν το προηγούμενο, μη εξουσιοδοτημένο δημοψήφισμα.


«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση, εκτός εάν αυτοί που το υπερασπίζονται καταφέρνουν να πείσουν τα τρία πέμπτα αυτού του Σώματος να τροποποιήσουν το Σύνταγμα και να ψηφίσουν. Σας λέω ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα δεχτεί ποτέ τέτοιου είδους αποτελέσματα» δήλωσε ο Σάντσεθ, μιλώντας στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.

Την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική κυβέρνηση έδωσε άφεση σε εννέα Καταλανούς πολιτικούς που καταδικάστηκαν για συμμετοχή και διοργάνωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας το 2017. Απελευθερώθηκαν στις 23 Ιουνίου, αλλά θα στερηθούν του δικαιώματος για υποψηφιότητα σε κυβερνητικές θέσεις.

Ο Σάντσεθ εκτίμησε ότι οι εννέα πολιτικοί δεν πήγαν στη φυλακή για τις ιδέες τους, αλλά για παραβίαση του νόμου και τόνισε ότι η χάρη δεν αμφισβητεί ούτε αναθεωρεί την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά οφείλεται σε λόγους δημόσιας χρησιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς της Καταλονίας για ανεξαρτησία, αλλά περιέγραψε άλλους τομείς στους οποίους τα μέρη μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων οι επενδύσεις στην οικονομία της αυτόνομης επαρχίας.
Επίσης, δεν απέκλεισε το ότι εάν συνεχιστεί ο διάλογος, μία από τις συνέπειές του θα μπορούσε να είναι η μεταρρύθμιση του ισπανικού συντάγματος.

(sputniknews – φωτο: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί