«Στα 75 χρόνια ιστορίας των Ηνωμένων Εθνών, η Αμερική δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένη», έγραψε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μοσαβί. Μόνο δύο από τις 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου παράτασης του εμπάργκο.
«Παρ’ όλα τα ταξίδια, τις πιέσεις και τα παζάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν παρά μόνο μια μικρή χώρα (για να ψηφίσει) μαζί τους», είπε αναφερόμενος στις προσπάθειες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο να εξασφαλίσει υποστήριξη στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος.
Σύμφωνα με την ιρανική δημόσια τηλεόραση, η μοναδική άλλη χώρα που υποστήριξε το σχέδιο ψηφίσματος ήταν η Δομινικανή Δημοκρατία.
Το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Ισλαμική Δημοκρατία εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους του ψηφίσματος που ενέκρινε τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη διεθνή κοινότητα.
Κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, «χθες βράδυ, η ενεργητική διπλωματία του Ιράν, καθώς και η νομική ισχύς (της συμφωνίας) νίκησαν και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε ο Μουσαβί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στο πλαίσιο μιας εκστρατείας άσκησης «μέγιστης πίεσης».
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Εκτίμηση «βόμβα»: Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει «στρατιωτική δράση» για την Γάζα;
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 22 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων
- Πούτιν και Μόντι συζήτησαν για την Ουκρανία
- Ψηφιακή πλατφόρμα για τις… φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης
- Σπάνια πλάνα με τον Πούτιν να χειρίζεται πιστόλι, video
- Ο Ν. Δένδιας θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον υπουργό Άμυνας της Κροατίας
- «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την αξία του παγκόσμιου εμπορίου κατά σχεδόν 40% έως το 2040»
- «Μέλος του ISIS» δήλωνε ο 32χρονος αλλοδαπός που επιτέθηκε σε γυναίκες και συνδέεται με εμπρησμούς
- Ισραήλ κατά Ε.Ε.: Αν βάλετε κυρώσεις θα «απαντήσουμε κατάλληλα»
- Τα… αγγλικά του Ερντογάν μπροστά σε Νιγηριανό που παίζει με τη φανέλα της Τουρκίας, video