• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απόφαση βρετανικού δικαστηρίου: Δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ!

Απόφαση βρετανικού δικαστηρίου: Δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ!

Την απόρριψη του αιτήματος για έκδοση του 49χρονου ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ αποφάσισε η βρετανική δικαιοσύνη.

Έχοντας αποκαλύψει πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα, ο Ασάνζ κατηγορείται για «κατασκοπεία» και το ενδεχόμενο της παραπομπής του σε δίκη στις ΗΠΑ επέσυρε το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών.

Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει.


Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά την απόφαση αυτή η πλευρά των ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει.

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.