Ο αρχηγός των Συντηρητικών δεν κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς που έφερε το ντόμινο παραιτήσεων υπουργών του.
Οι σχεδόν 50 παραιτήσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ήρθαν μετά το partygate, τα σεξουαλικά σκάνδαλα αλλά και το γενικότερο κλίμα πολιτικής αστάθειας, δυναμιτίζοντας έτσι και άλλο το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας. Η παράδοση λοιπόν της σκυτάλης των Τόρις, επομένως και της πρωθυπουργίας, ήταν προδιαγεγραμμένη.
Με βάση το καταστατικό των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον ακόμα και μετά την παραίτηση του από την πρωθυπουργία θα μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής των Τόρις για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Αυτό το σενάριο όμως φαντάζει απίθανο καθώς αφενός η πολιτική πίεση αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη, αφετέρου ακόμα και η Τερέζα Μέι και η Μάργκαρετ Θάτσερ είχαν αποχωρήσει ταυτόχρονα από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος.
Εύλογα λοιπόν γεννιέται ένας προβληματισμός για το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα γενικά στο εσωτερικό των Συντηρητικών, αλλά και – πιο ειδικά – ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής και «διάδοχος» του Μπόρις Τζόνσον. Οι στοιχηματικές εταιρείες στην Βρετανία πάντως έχουν πάρει «φωτιά», ποντάροντας στους επικρατέστερους υποψήφιους για τα ηνία της χώρας.
Οι πιο πιθανοί διάδοχοι του Μπορις Τζόνσον – σύμφωνα με τις στοιχηματικές – είναι η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ. Όσον αφορά στα «αουτσάιντερ», περιλαμβάνονται ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
«Μάχη» Τρας – Γουάλας;
Καλό «προβάδισμα» πάντως στην κούρσα της «διαδοχής» φαίνεται να έχει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημερινής (07.07.2022) δημοσκόπησης του YouGov. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η «μάχη» θα δοθεί ανάμεσα στον υπουργό Άμυνα και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αυξανόμενες εικασίες για γενικές εκλογές φέτος, οι στοιχηματικές εταιρείες στην Βρετανία υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό αυτές να γίνουν το 2023 ή αργότερα.
(bloomberg, newsit – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»- Ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά “ταξίδεψε” στο Μεσολόγγι
- Άγκυρα: Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη για τους πυραύλους κατά της Τουρκίας
- Εκπληκτικό ψηφιδωτό με… διαχρονική ελληνική φράση ανακαλύφθηκε στην Τουρκία (ΦΩΤΟ)
- «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως το ΝΑΤΟ θα επιβιώσει από τη θητεία Τραμπ»
- Δ. Κουτσούμπας: Να ξανανοίξει το ζήτημα για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών
- Κώστας Τσιάρας από Λάρισα: «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε τον διάλογο, όχι τη σύγκρουση»
- Συγκλονιστικό βίντεο μέσα σε ασανσέρ στην Κίνα: Εξερράγη ηλεκτρικό σκούτερ!
- Ο Ντέσμοντ Τσάιλντ ροκάρει το Ολύμπιον και στέλνει μήνυμα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
- Ισραήλ και Λίβανος αναμένεται να πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες τις επόμενες ημέρες
- H Φλόριντα σχεδιάζει να μειώσει τον πληθυσμό των πυθώνων με έναν πρωτότυπο τρόπο (photo)









