Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κίεβο δεν γίνεται να απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία είναι κυρίαρχο κράτος. Ως εκ τούτου, δεν γίνεται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία που δεν θα περιλαμβάνουν την (ίδια την) Ουκρανία», υπογράμμισε ο Αντόνιο Κόστα, σχολιάζοντας την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
«Οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία συνεπάγονται επίσης διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Κόστα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο RTP και θα μεταδοθεί ολόκληρη απόψε.
«Θα ήταν αντιφατικό ο κ. Τραμπ να ζητάει από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες για να προασπίσουν την ασφάλειά τους, αλλά οι Ευρωπαίοι να μην είναι παρόντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Τρίτη ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία, αποκλείοντας όμως κάθε συζήτηση με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που – όπως δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου – παραμένει «παράνομα» στην εξουσία.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει αναζωπυρώσει τη σεναριολογία σχετικά με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / με πληροφορίες από RTP / photo: eurokinissi) )
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ανησυχεί η ηγεσία της Ε.Ε. μετά τις τελευταίες αποφάσεις Τραμπ
- Στερεά Ελλάδα: Σε αυξημένη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για το νέο κύμα κακοκαιρίας
- Είναι το 2026 το νέο…2016; Ποιά είναι η τάση που κατακτά το Διαδίκτυο
- Τραμπ: Πολύ σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο τα ναρκωτικά που φθάνουν στις ΗΠΑ δια ξηράς
- Ιστορικό ρεκόρ για τον Bad Bunny: Το Super Bowl teaser με τα περισσότερα likes στο Instagram
- Μηνύματα του 112 σε Βοιωτία και Εύβοια: “Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες”
- Ν. Κορέα: Στη φυλακή με 23ετή κάθειρξη ο πρώην πρωθυπουργός για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
- Βουλή: Άρχισε η συζήτηση της πρότασης Μητσοτάκη για σύσταση διακομματικής επιτροπής για τα αγροτικά
- Συρία: Ο στρατός εισήλθε στον καταυλισμό αλ Χολ όπου ζουν οικογένειες τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους
- Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν θα συμμετάσχουν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ









