Αντίστροφη μέτρηση στην Γαλλία! Προειδοποίηση για βία και ταραχές

Και ενώ οι εκλογές πλησιάζουν...

Η Ευρώπη περνά ιστορικές στιγμές, οι οποίες δεν αποκλείεται να φέρουν άλλου είδους καταστάσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Στην Γαλλία, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης στην χώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν προειδοποιεί για κρούσματα βίας σε σχέση με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στις 30. Ιουνίου. “Είναι πιθανό να υπάρξουν εξαιρετικά υψηλές εντάσεις”, δήλωσε ο Νταρμανίν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL σήμερα, καθώς η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται στην τελευταία της εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας. Οι αρχές, όπως είπε, προετοιμάζονταν για μια «ιδιαίτερα εύφλεκτη» κατάσταση.


Μετά τις μεγάλες απώλειες του διεθνιστικού κεντρώου κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν και την σαφή νίκη του δεξιού Rassemblement National (RN) στις ευρωπαϊκές εκλογές στις αρχές του μήνα, ο Γάλλος Πρόεδρος προγραμμάτισε νέες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, οι οποίες δεν έχουν σχέση με το δικό του προεδρικό αξίωμα, δεν αποκλείεται όμως να επηρεάσουν την μετέπειτα πορεία του στην προεδρία της χώρας!

Στις δημοσκοπήσεις, το στρατόπεδό του υστερεί έναντι της εθνικής συντηρητικής δεξιάς και μιας νεοϊδρυθείσας αριστερής συμμαχίας.

Ο Μακρόν , έκανε έκκληση για εμπιστοσύνη σε μια «επιστολή προς τους Γάλλους». Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Ο πρόεδρος στη Γαλλία έχει εκτεταμένες εξουσίες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Το Κοινοβούλιο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να καθορίσει μεγάλα τμήματα της εσωτερικής πολιτικής.

Γαλλικές εταιρείες και ξένοι επενδυτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πάντως μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, το Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν προηγείται σαφώς, σύμφωνα με έρευνα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο για την εφημερίδα Le Parisien και τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Radio France, το εθνικό συντηρητικό κόμμα έλαβε το 35,5% των ψήφων και ακολουθεί η εκλογική συμμαχία της οικολογικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 29,5%.

Το φιλελεύθερο στρατόπεδο γύρω από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είναι πολύ πιο πίσω με 19,5 τοις εκατό. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση υπέρ των ψηφοφόρων με επτά τοις εκατό.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί